Rasistisk S-politiker avstängd från Hyresgästföreningen

Bort med all rasism och sexism ur bostadsrörelsen! (Foto: Natalia Medina)

av Carlos Gutierrez // Artikel i Offensiv

Samtliga ledamöter i styrelsen för Hyresgästföreningen Södra Bohuslän, med ordförande Alexander Hutter i spetsen, stängs av från sina uppdrag efter avslöjande om grov rasism och sexism på styrelsemöte. Det var i söndags som den nu uteslutne regionordförande Kristofer Lundberg på sin Facebook-sida släppte informationen om innehållet från mötet.

”Jag har fått ta del av en ljud­inspelning från ett möte med ledamöter från Hyresgästföreningen Södra Bohuslän. Mötet är sammankallat för att disciplinera en styrelsekollega som stått upp för föreningens värdegrund”, skriver Kristofer. 
Bakgrunden till mötet som inspelningen sker på är att en av ledamötena, Göran Börjesson, på en regionsomfattande konferens drog ett så grovt sexistiskt och arbetarfientligt skämt att kvinnor lämnade matsalen. Han anmäldes, men friades av regionstyrelsens policygrupp.
I policygruppen sitter också föreningens ordförande Alexander Hutter som redan på konferensen försvarade mannen. Han sitter också i kommunfullmäktige på Orust för Socialdemokraterna och är utbildad värdegrundscoach inom Hyresgästföreningen, men säger inte ifrån när kollegorna löpande använder N-ordet och har en sexistisk jargong.

På inspelningen, som Offensiv har tagit del av, hörs hur Alexander Hutter försvarar användningen av N-ordet: ”Då gäller det fan att passa sin tunga mina damer och herrar. Då är vi torsk allihopa”.
Mötet är sammankallat för att konfontera styrelsekollegan Agneta Fast som tagit ställning mot jargongen i föreningen. Agneta var förutom ledamot i styrelsen också ledamot i regionstyrelsen vid tidpunkten. Hon har bett att få ta med sig ett stöd till mötet då hon redan känner sig utsatt, utfryst och mobbad. Hon nekas och väljer därför att spela in samtalet.

Samme Alexander Hutter som i januari 2020 gick i attack mot de kämpande gräsrötterna inom HGF Väst, och särskilt dåvarande regionordförande Kristofer Lundberg, har nu avslöjats för extremt grova rasistiska och sexistiska uttalanden (skärmklipp Expressen).

På föreningens julmiddag har en ledamot i styrelsen, Ulrika Bäckström, berättat ett grovt rasistiskt skämt som innefattar våldtäkt av en svart kvinna benämnd med N-ordet. Det handlade om ”hur en gör graviditetstest på en (använder N-ordet) genom att köra upp en banan i henne och äts den upp är (använder N-ordet) gravid”. 
Det är när Agneta kritiserar skämtet och jargongen i föreningen som diskussionen uppstår och hon kritiseras kraftigt av de andra. 
På inspelningen hörs Monica Bogren säga ”Vi måste väl tamefan få använda ord som inte alltid är passande. Jag säger fortfarande n-boll! (använder N-ordet)”, ”jag har massa (använder N-ordet) som vänner”, ”ska vår värdegrund vara ’du får inte säga det och det’?”.
Hon påhejas av de andra i föreningsstyrelsen som ger egna exempel: ”När man presenterar en ny spelare från Frölunda i USA säger de inte Frölunda Indians, utan Frölunda Göteborg, där får man fan inte säga (använder N-ordet) och indianer”, säger Göran Börjesson som själv berättar att han använder N-ordet och vill att Ulrika berättar skämtet för honom.
Ytterligare en styrelseledamot säger att ”man kan inte veta sina värderingar förrän den dag man kommer hem och finner sin dotter med en mörk man”.

Efter Kristofer Lundbergs inlägg på facebook som delades 136 gånger av aktiva inom Hyresgästföreningen kallade regionkontoret personalen till två möten under måndagen. 
Ljudfilen nådde slutligen Hyresgästföreningens arbetsutskott som beslutade att stänga av hela styrelsen för Hyresgästföreningen Södra Bohuslän samt omedelbart stänga av samtliga styrelseledamöter i föreningen från alla förtroendeuppdrag, däribland Alexander Hutter, ”tills vidare väntan på utredningens resultat”.
Vidare konstateras att regionstyrelsens arbetsutskott har tagit del av ljudinspelningen och funnit ”grova rasistiska och sexistiska kommentarer från flera personer”.
Offensiv ringer upp Alexander Hutter, som inte vill svara på frågor utan hänvisar till tillförordnad regionordförande Ronny Bengtsson.

Offensiv har också sökt Catharina Bråkenhielm, kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande på Orust, för att se hur Socialdemokraterna ställer sig till Alexander Hutters agerande. Catharina Bråkenhielm har inte återkommit.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!