Rasistvåld i Forserum driver somalier på flykt

2012-08-30 12:27:04
Det var hundratals som anslöt till den antirasistiska manifestationen i fredags kväll i Forserum som avgick från Rosenholmsskolan. Ett långt fackeltåg gick genom orten för att visa sitt stöd till de somaliska familjerna som har drabbats av rasisternas våld.

Av samhällets 2 000 invånare deltog över 500 personer på initiativ av Forserums samhällsförening.
På rasistiska och nazistiska sidor på nätet har våldet hyllats och man har uppmanat till att driva somalier­na från bygden. Rasisterna uppmana­de också till motdemonstrationer och att attackera manifestationen.
Men som vanligt visade sig rasisterna vara starkast på nätet och ­några provokationer uteblev.
Istället blev det en kraftsamling mot rasism och våld där samhället sa ifrån.
Bakgrunden till manifestationen är att ett rasistiskt ungdomsgäng sprider skräck i industrisamhället Forserum i Nässjö kommun, Jönköpings län. Trakasserier, vandalisering och regelrätt misshandel har tvingat 95 somalier på flykt.
Somaliska män har misshandlats på torget, barn har misshandlats på lekplatser och situationen har blivit så allvarlig att barnen hölls hemma från skolan de första dagarna, av rädsla för våldet.
Mohammoud Ahmed säger till SVT Rapport den 22 augusti:
– Barnen kan inte gå till skolan, vi är alla rädda.

Kommunledningens respons på det är häpnadsväckande.
– Vi har skolplikt, kommunen kan inte acceptera att man hållen barnen hemma, säger kommunalrådet Anders Karlsson (Centerpartiet), utan förståelse för den rädsla de somaliska familjerna känner.
Somaliska familjer lever i ständig skräck och går två och två för att handla för att inte råka ut för attack­er.
Utanför matbutiker sitter inte sällan de unga männen försedda med påkar.
Bussföraren Mohammed Diriye berättar för Aftonbladet den 22 augusti hur han fått ett knytnävslag i ansiktet när han klev ur bilen för att handla. När han pekar ut mannen får han svaret ”det är fult att peka” av polisen.
Situationen i Forserum har blivit så allvarlig att Somaliska föreningen uppmanat alla somalier att flytta.
Detta sedan stenar kastats igenom fönstret på somaliska föreningen tre helger i rad. Fönstren krossas av stenar på över ett kilo.
– Polisen kommer hit och tar namn och vittnesuppgifter, sedan åker de härifrån och det händer ingenting, berättar Abdula Abdi Dhinbil till SVT Rapport den 21 augusti.

Den rasistiska gruppen på ett tiotal ungdomar är inte många, men på grund av polisens passivitet och övriga samhällets tystnad lyckas de ­sätta skräck i de 60 somalier som ännu inte har flyttat.
Ungdomsgänget har även slängt in köttstycken av gris hos somaliska familjer och slitit slöjan av kvinnor. ”Jävla negrer” ropas efter barnen. Trots det menar kommunledningen att det inte handlar om rasism.
Nässjös borgerliga kommunalråd Anders Karlsson säger nonchalant:
– Det behöver inte vara rasistiska dåd, bara för att det är somalier inblandade.
Karlssons uttalande ger en bild om vilka stämningar som finns.

Att våldet mot somalierna sker nu är ingen tillfällighet. Tidigare i år bildades SDU Jönköping och mötet hölls i just Nässjö.
Att våldet sker i ett samhälle där Nässjös Sverigedemokrater har sitt starkaste stöd är ingen tillfällighet. Det rasistiska våldet i Forserum visar på faran med Sverigedemokraternas  valframgångar och vad som sker när rasismen görs rumsren.
Ledande företrädare för Sverigedemokraterna har även uttryckt att i varje svensk kommun borde det finnas ett ungdomsgäng som i Forserum.
Fackligt aktiva, vänstern och övriga arbetarrörelsen i Forserum och hela Nässjö måste stå upp mot det rasistiska våldet och ge sitt stöd till den somaliska befolkningen.
Samhällsföreningens initiativ till manifestation får inte bli en engångs­företeelse för att sedan återgå till vardagen. Vid varje tillfälle och ­situation måste man säga ifrån mot rasisterna, när de samlas med sina käppar utanför matbutiken för att hota invandrare. Alla har en skyldighet att driva bort dem, för allas säkerhet.

Framförallt måste den fackliga rörelsen mobilisera mot högerpoliti­ken för att rycka undan grogrunden till rasism.
Skulle dessa tio ligister lyckas driva samtliga somalier på flykt från det lilla samhället på omkring 2 000 personer står nästa grupp på tur. Nu är det nog. Stoppa det rasistiska våldet.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!