Rätt till heltid – kortare arbetsdag

2006-08-11 19:20:35
Kommunal är det fack som profilerar sig på att kräva heltid. I slutet av 1990-talet formulerade Kommunal kravet ”Rätt till heltid, deltid en möjlighet”. Men idag, flera år efteråt, jobbar sju av tio kommunalare i 29 av Västsveriges kommuner annat än heltid.

Visstidsanställningarna i Västsverige minskar – men alldeles för långsamt. Om man skulle fortsätta i samma takt som nu skulle det ta 20 år att ge 10 000 personer heltidsjobb. Idag finns det 50 000 med deltidsjobb. Över 70 procent av Kommunals medlemmar i 29 av Västsveriges kommuner har deltidstjänster. Sämst är Munkedal där 77 procent av kommunens anställda har deltid, visstid eller timanställning, vilket ökat de senaste åren.
Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för allas rätt till heltid och omedelbar arbetstidsförkortning utan lönesänkning.
För att göra detta möjligt är det fråga om kamp. Medlemmarna i Kommunal måste återerövra Kommunal och bygga en kämpande fackförening som tar strid för sex timmars arbetsdag och rätten till heltid.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!