”Rätt tillfälle för rejäla lönelyft”

2006-07-28 15:36:35
Lönestriden på SSAB:s järnverk i Luleå har hårdnat. Förra veckans stormöte samlade flera hundra arbetare som beslutade att stå kvar vid kravet på 850 kronor i månaden.
Samtidigt har ilskan blivit än större, men också rädslan, sedan en arbetare som uttalat sig i media hotats med avsked.


– En gubbe blev uppringd på fritiden och hotades. Det klart det är obehagligt, säger en arbetare vid strängen som vill vara anonym.

Hotade

Det var efter förra veckans inslag i media som en person från förhandlingsavdelningen ringde upp en av de intervjuade och sade att han gett ”illojala kommentarer” och borde ”tänka över sitt handlande”.
Sedan dess har visserligen den hotade fått en personlig ursäkt från företagsledningen men agerandet visar ändå hur företagsledningen ser på arbetarna: de ska arbeta och hålla käften.
– Det är frustrerat där inne. Budet ses som en spark i pungen. De ser hur aktieägarna får massor i aktieutdelning medan de själva får ingenting, rapporterar en semestervikarie vid stålverket.

Flera argument

Förutom de enorma vinsterna finns fler argument för höjda löner.
SSAB Tunnplåt i Luleå har lönekostnader som är sex procent under det budgeterade, vilket gör kravet på 850 kronor ännu mer rimligt.
– 99 procent vill ha 850 kronor, varken ett öre mer eller mindre, säger en arbetare vid LD-verket.
På onsdag (samma dag som denna tidning trycks) har Metall kallat till ett nytt informationsmöte.

Stormöte på onsdag

Till detta möte kommer också SSAB:s platschef Ragnar Alatalo. Där kan uppslutningen bli ännu större än vid förra veckans möten. Metall har redan nu sagt att de inte kommer ställa upp på några nya förhandlingar förrän SSAB:s förhandlare har mandat att gå över det centrala avtalets 2,3 procent, vilket hittills varit SSAB:s bud.

Offensiv har intervjuat Tarmo Niva som jobbar vid murarcentralen på SSAB i Luleå:

Vad tycker du om SSAB:s bud?
– Aktieägarna bollar med 3 miljarder i aktieutdelning. Det är mycket pengar.
– De höjer sina löner men det är vi som ligger bakom att det går bra.
Hur ska ni gå vidare?
– Vi fortsätter så länge det behövs, vi är eniga. Nu när företaget gör vinst är det rätt tillfälle att gräva. Man vet aldrig hur det ser ut senare.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!