Rättvisepartiet Socialisterna byter namn till Socialistiskt Alternativ

Med det nya namnet Socialistiskt Alternativ stärker vi kopplingen till vår international – International Socialist Alternative – med sektioner i ett 30-tal länder och får samma namn de flesta av våra systerorganisationer.

Ett nytt namn för en ny tid

På Rättvisepartiet Socialisternas kongress i december 2022 beslutades det enhälligt att partiet skulle byta namn. Och på partikonferensen nu i helgen den 22 april valdes det nya namnet med 74 procent av delegaternas röster: Socialistiskt Alternativ.

Varför är Socialistiskt Alternativ ett bättre namn?

Socialistiskt Alternativ heter de flesta av våra 30-tal systerorganisationer runt om i världen. Och vår international heter International Socialist Alternative.

Med namnet Socialistiskt Alternativ heter vi också exakt det vi står för. Det behövs ett verkligt demokratiskt och socialistiskt alternativ för arbetare och unga – i Sverige och i hela världen. Den extrema högervridningen av de flesta riksdagspartierna, med uppiskad rasism och den mest arbetarfientliga politiken i modern tid, måste mötas med motstånd och med ett socialistiskt alternativ.

Vänsterpartiets politiska innehåll är otydligt, vill bara omfördela lite av samhällets alla resurser ”lite mer rättvist” och saknar verklig orientering mot den arbetarkamp som är det som kan ändra samhället. De är inget socialistiskt alternativ och de kräver inte det som behövs: att samhällets stora rikedomar, som skapats av arbetarklassen, ska ägas gemensamt och kontrolleras av sina skapare som får samhället att gå runt – inte den rikaste procenten.

Ett tydligt namn som bäst sammanfattar vad vi vill och varför man borde gå med är ett viktigt skyltfönster för de som söker efter lösningar på dagens kriser. Särskilt i en tid då situationen objektivt skriar efter ett socialistiskt alternativ, men där ett sådant saknas helt bland riksdagspartierna.

Varför inte behålla Rättvisepartiet Socialisterna?

Namnet Rättvisepartiet Socialisterna kom ur 1990-talets stora proteströrelse mot det borgerliga systemskiftet och världsrekord i välfärdsslakt som genomfördes av socialdemokratin – till stor del med stöd av Vänsterpartiet. Rättvisa var ett begrepp i den proteströrelsen: Rättvisekampen, Rättvisedagar och Rättvisemarscher. Eftersom namnet var så långt kom vi oftast att kallas bara ”Rättvisepartiet”, och det är väldigt otydligt politiskt.

De som känner oss genom kamp och lokal organisering vet vad vi handlar om. Men för de som hör om oss för första gången är själva namnet viktigt som första intryck. Att ha begreppet parti i namnet är en nackdel, då de flesta – med rätta – är otroligt besvikna på de etablerade partiernas svek och tomma ord. Vi vill inte associeras med riksdagspartierna. Och vi vill inte främst associeras med något man röstar på. Vårt fokus är gräsrotsorganisering på skolor, arbetsplatser och i bostadsområden – det som verkligen kan förändra – inte val.

Bli medlem i Socialistiskt Alternativ!

I en värld av multipla kriser – krig, klimatkatastrofer, levnadskostnadskrisen, uppiskad nationalism och rasism, attacker mot kvinnors, hbtq+-personers och rasifierades rättigheter med mera – behövs ett internationell motstånd och organisering. Det behövs ett socialistiskt alternativ. Med vårt nya namn knyter vi tydligt an till vår international och till vad som verkligen behövs för att besvara och bemöta de era av kapitalistisk, imperialistisk oordning vi just nu befinner oss i. Gå med Socialistiskt Alternativ du också! Maila rs@socialisterna.org.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!