Rättvisepartiet Socialisterna stöder bussförarnas kamp

2008-07-14 14:39:00




De privata bussarbetgivarna försöker tvinga igenom ett avtal som ger bussförarna sämre villkor än sina kommunalt anställda kollegor. Detta är bakgrunden till bussförarstrejken. De privatanställda förarna ska få 320 kronor mindre än sina kommunanställda kollegor. De ska inte heller ha rätt till den av EU lagstadgade 11 timmars nattvilan mellan arbetspassen.

Rättvisepartiet Socialisterna stöder bussförarnas kamp. Strejken handlar om bussförarnas rättmätiga löneförhöjningar och dygnsvila. Men lyckas arbetsgivarna få igenom sina krav öppnas dörren för att privata företag på bred front, med låga löner som fördel, kan ta över service som idag genomförs i kommunal regi. Inte bara kollektivtrafik – utan också vård, utbildning o.s.v. I slutändan skulle en seger för bussarbetsgivarna vara ett hot mot lönenivåerna för alla kommunalt anställda. Drabbas skulle också alla de brukare som är beroende av offentlig service och kunnig personal. Busskonflikten visar också på faran med privatiseringar och på behovet att återta kollektivtrafiken i kommunal regi.

Allt stöd till bussförarstrejken!

Ingrid Eriksson, fullmäktigeledamot Rättvisepartiet Socialisterna
Patrik Brännberg, Rättvisepartiet Socialisterna

 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!