Rättvisepartiet Socialisternas partistyrelse: Kapitalismens finanskris visar på behovet av ett socialistiskt alternativ

2008-02-20 12:07:59
Under en viktig politisk situation i såväl Sverige som internationellt, med högerregeringen och motståndet, USA-imperialismens återvändsgränd och världsekonomins kris, samlades föregående helg Rättvisepartiet Socialisterna till årets första partistyrelsemöte.

Styrelsen diskuterade perspektiv, målsättningar och ett nytt verkställande utskott (VU) valdes.
Partistyrelsen inleddes av Arne Johansson med diskussioner kring världsekonomin. Hur djup den finanskris som började förra året och skapade ny panik under börsraset den 21-22 januari kan bli, är omöjligt att svara på. Men det är ett tydligt trendskifte och mycket talar för att det kan bli den värsta krisen sedan andra världskriget. Krisen kommer att läggas över på arbetare och i sin tur skapa antikapitalistiska stämningar.
Vilket motstånd som kan resas beror på vilka nya formationer i form av nya arbetarpartier som kan växa fram. Arbetarrörelsen står idag utan politisk röst i form av ett massparti. Därför var punkten om svenska perspektiv, frågan om ett nytt arbetarparti och den fackliga rapporten mycket inspirerande.
Hyreskampen i Stockholm och RS-medlemmars roll har tvingat fram attacker från borgerliga media, som exempelvis ledaren i Svenska Dagbladet den 11 februari, samma dag som över 1 000 personer från en mängd olika nätverk och organisationer demonstrerade mot utförsäljningar och ombildningar.

Ingen uteslutning

Kommunalledningen har muntligen uppgett att den inte kommer att utesluta Bilbo Göransson, en av initiativtagarna till demonstrationen mot regeringen den 18 september ifjol.
Diskussionerna visade inte bara på RS styrka och förmåga att ta initiativ till protester som kan få brett stöd, utan också på hur medias och byråkraters attacker på dem som vill kämpa bäst kan bemötas.
CWI-rapporten visade på hur situationen är för våra systerorganisationer internationellt. Det var oerhört inspirerande, inte bara med tanke på de enorma uppoffringar som våra kamrater gör, utan också på de politiska framsteg som görs.
Partiets ekonomiarbete diskuterades liksom de framsteg som gjorts på flera orter, där Luleå och Göteborg var två tydliga exempel.
Under partistyrelsens utåtriktade aktiviteter såldes 231 tidningar, 12 prenumerationer och 5 043 kronor samlades in till ekonomikampanjen, samtidigt som vi också träffade på två personer som ville veta mer om partiet.
På insamlingen lämnades bidrag på totalt 13 489 kronor, varav 4 439 kronor till CWI.
Utöver de sex tidigare VU-ledamöterna (Per-Åke Westerlund, Elin Gauffin, Laurence Coates, Arne Johansson, Per Olsson och Mattias Bernhardsson) valdes också två nya in, Joel Eriksson och Lina Törnblom.
Det var med optimism, gott självförtroende och ordentlig kämpaglöd som partistyrelsen bl a beslutade att verka för en ny protestdag mot högerregeringen vid riksdagens öppnande den 16 september, men också att genomföra en maximal mobilisering till European Social Forum i Malmö den 17-21 september.

Johannes Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!