Regeringen: ”Fortsätt privatiseringskaoset!”

Till och med borgerliga kommunpolitiker motsätter sig privatiseringen av Arbetsförmedlingen, men istället stärker regeringen privatiseringarna (Foto: Peter Kroon).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

Trots att januariavtalet har fallit fortsätter regeringen att driva ett av avtalets mest kontroversiella delar – privatiseringen av Arbetsförmedlingen. Redan i år ska hela landet ha privat ”matchning” och målet är att alla ”fömedlingstjänster” på sikt ska privatiseras. Den nyliberala nedmonteringen av Arbetsförmedlingen drivs av Centerpartiet och har bland annat lett till att långtidsarbetslösheten exploderat i Sverige.

Nästan hälften av alla arbetslösa har nu varit arbetslösa i mer än tolv månader, det vill säga långtidsarbetslösa. Och av dem har hälften varit arbetslösa mer än två år. 
Krisen som förstärktes och skyndades på av pandemin har förstås haft en effekt, men än större är effekten av den misshandlade arbetsförmedlingen.
Efter valet 2018 var det Moderaternas och Kristdemokraternas statsbudget som gick igenom och ledde till att Arbetsförmedlingen förlorade 400 miljoner kronor. 
I januari 2019 varslade Arbetsförmedlingen 4,500 personer om uppsägning och sedan dess har 130 av myndighetens kontor stängts. Med januariavtalet kom nästa dråpslag. I punkt 18 i avtalet sades att Arbetsförmedlingen ska ”reformeras i grunden” och ”fristående aktörer matchar och rustar arbetssökande för de lediga jobben”.

Sedan dess har antalet privata ”jobbcoacher” exploderat; bara runt lilla Luleå finns 34 stycken enligt Arbetsförmedlingens hemsida. 
En granskning som tidningen Arbetet har gjort visar att arbetslösa blir fast hos dessa jobbcoacher i månader och år. Ett exempel visar en person som har varit hos jobbcoach i 39 månader! Ofta är den huvudsakliga arbetsuppgiften att skriva cv och personliga brev – och den som vägrar förlorar sin arbetslöshetsersättning. 
Ett företag avslöjades med att ha tjuvläst 23,000 cv, sannolikt för att kunna marknadsföra sig mot de mest lönsamma ”kunderna”. Samtidigt har ingen längre helhetsansvar för att stödja den arbetslöse. 

Trots att januariavtalet nu har fallit meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i september att privatiseringen av Arbetsförmedlingen ska fortsätta. På sikt ska även alla ”förmedlingstjänster” ske av privata leverantörer.
Samtidigt ska ”Stöd och matchning” (de så kallade jobbcoacherna) ersättas med ett annat program med i princip samma innehåll, ”Kundval rusta och matcha”.

Fackföreningen ST:s kritik är hård:
– De fortsätter nedmonteringen av Arbetsförmedlingen, samtidigt som de retoriskt säger att den ska finnas i hela landet. I själva verket abdikerar staten från sitt ansvar för en välfungerande arbetsmarknadspolitik, säger ST:s ordförande Britta Lejon till Arbetsvärlden den 10 september och fortsätter:
– Man säger att matchningstjänsterna ska vara resultatbaserade och effektiva, men i verkligheten väljer de privata aktörerna bort de svårare fallen. Och vad hjälper matchningar personer som kan behöva såväl språkundervisning som utbildning, som är i behov av fleråriga insatser?

Även forskningen är entydig. Till och med nyliberala tankesmedjan Fores med Lars Calmfors i spetsen tvingades i rapporten Framtidens Arbetsförmedling konstatera att privat inte är bättre, snarare tvärtom.
”Den allmänna lärdomen från alla undersökta studier är att i de flesta fall ledde mottagandet av tjänster från en privat leverantör inte till någon förbättring av sysselsättningsresultaten, och i vissa fall ledde det till en försämring av dem. Av de sju viktigaste studierna i vår jämförelse visar endast en en förbättring på kort sikt, två ingen skillnad alls och fyra en försämring” (Private providers of labor market services: a review of the evidence – Bruno Crépon).

Kaoset har gått så långt att till och med borgerliga kommunpolitiker protesterar. Moderata kommunalrådet Patric Åberg i Östra Göinge har beslutat att kommunen ska öppna egen arbetsförmedling med motiveringen att ”staten har abdikerat”.
– Matchningsföretag har inget incitament att ta hand om dem som står långt från arbetsmarknaden, de vill bara tjäna pengar, säger Patric Åberg till Dagens Samhälle den 25 augusti.
Inte heller regeringens höstbudget innebär någon förändring, trots att Arbetsförmedlingen får mer pengar. Snarare förstärks privatiseringarna när privata leverantörer av ”matchningstjänster” får nya gåvor på 1,2 miljarder.

Den fortsatta privatiseringen är en skandal och katastrof, särskilt för de långtidsarbetslösa. Helt korrekt beskriver Vänsterpartiets Ali Esbati Arbetsförmedlingen som ”elefanten i rummet” vad gäller möjligheten att komma överens om en budget. 
Om Vänsterpartiet sätter ned foten mot detta nyliberala vansinne inför budgetomröstningen skulle det ge fortsatt energi till en stärkt vänster där klassfrågorna kan trycka undan högerns dimridåer kring ”brott, straff och integration”.
Att inte göra det vore ett svek mot de arbetslösa och hota knäcka den radikalisering som bubblar underifrån.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!