Regeringen i kris – då sparkar de nedåt

Foto: Nadine Sahier, Regeringskansliet

Ulf Kristerssons regering har lett Sverige in i ytterligare en kris i och med Tidö-avtalet och det starka inflytande som Sverigedemokraterna getts.
Säkerhetshotet mot landet har förstärkts i och med koranbränningarna, uppmuntrade av SD:are som justitieutskottets ordförande Richard Jomshof och ibland även betalda av SD:are som Chang Fricks sponsring av Rasmus Paludan, eller genomförda av SD:are som Salwan Momika. Svaret från regeringen blir som vanligt att slå mot de svagaste i samhället. Papperslösa flyktingar.

De inre gränskontrollerna i Sverige ska intensifieras. Därtill kommer en ny lag som nu träder i kraft som enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M) ger polisen utökad rätt att genomföra kroppsvisitation, genomsöka fordon och kräva uppvisade id-handlingar. Det rör då inte bara gränserna runt Sverige utan kan ske inom landets gränser.
Eftersom människor som befinner sig i landet utan papper redan pekats ut som ett av de främsta problemen av regeringen så kan vem som helst räkna ut att kontrollen kommer att gå ut på att utvisa dessa. Om syftet istället hade varit att minska säkerhetshotet mot Sverige borde kontrollen så klart varit riktad mot Sverigedemokraterna.

Det är sex år sedan de unga afghanerna inledde sin heroiska sittstrejk Ung i Sverige som gjorde att hela Sverige fick upp ögonen för deras situation. Fatemeh Khavari, en av flera talespersoner för sittstrejken, hade nyligen ett mycket starkt sommarprat på radions P1 där hon tar upp om kampen och också om sin bakgrund.
Återigen påminns man om hur afghanerna som flydde till Sverige ofta redan levde som papperslösa i Iran under olidliga förhållanden. Fatemehs far och äldsta bror greps av polis och kastades ut till Afghanistan. Hennes näst äldsta bror överlevde två förlisningar med gummibåten på Medelhavet och tog sig till slut till Sverige. Familjen kom efter men måste lämna äldsta systern som hade fyllt 18.
Talibanernas maktövertagande för två år sedan bevisar egentligen att Migrationsverket har haft fel i sin s k säkerhetsbedömning hela tiden och de ensamkommande afghanerna har haft rätt. Afghanistan var inte säkert.
Men hur sjuk den svenska migrationspolitiken nu har hunnit bli visas i att Sverige fortsätter att utvisa till Afghanistan under talibanstyre. Det är bara utvisningarna av kvinnor som stoppats.

Anledningen till att människor väljer att stanna som papperslösa under svåra förhållanden, hellre än att låta sig utvisas, är så klart att de fruktar för sina liv i förtryckarstater som Afghanistan, Iran och Etiopien eller krig som i Syrien.

Den nuvarande regeringen och den förra S-regeringen har själva skapat problemet genom att strypa asylpolitiken. Förra året beviljades enbart 3 395 människor asyl i Sverige, vilket är 3,25 beviljade asylansökningar på 10 000 invånare – långt under EU-snittet på 6,95. Det är skamligt att ett land med fler miljardärer och fler miljarder kronor i kassan än någonsin visar kalla handen till världens flyktingar som är fler än någonsin. 110 miljoner människor är på flykt.

Fatemeh Khavari drömmer om en värld där ”pappret väger lätt och livet väger tungt”. Alla individers liv ska vara lika mycket värda. Ingen människa är illegal. Trots stora motgångar så lyckas hon fortfarande hålla modet och hoppets låga levande. Vi måste fortsätta kämpa för en värld i fred och frihet, utan förtryck, exploatering och krig. Kristersson pratar om att stoppa farliga människor från att komma till Sverige. Men det är det kapitalistiska systemet som är farligt och som tar livet av människor. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!