Regeringen straffar sjuka dubbelt

2007-10-03 15:09:39
Makthavarnas systematiska jakt på sjuka och arbetslösa fortsätter, senast med nya rekommendationer till läkarna om sjukskrivningars längd.

Hjärtsvikt, hivsmitta, gallstensbesvär, migrän och blindtarmsinflammation hör till diagnoser som inte ska ge någon sjukskrivning alls. När det gäller utbrändhet har man inte bestämt sig.

Fyra veckor för hjärtinfarkt

Den omvälvande panik en människa som har blivit hivsmittad kan känna ska tydligen inte räknas som minskad arbetsförmåga.
”Den som har högt blodtryck behöver inte alls vara sjukskriven, och får han hjärtinfarkt då kan han ha turen att få hela fyra veckors sjukskrivning, om nu inte Gud kallar hem honom”, skriver Signe Engström i veckans Offensiv.
Inte ens spridd cancer behöver enligt Socialstyrelsen betyda att man saknar arbetsförmåga.
I Aftonbladet sågas riktlinjerna av 80 procent av de närmare 40 000 som röstat när detta skrivs.
De nya riktlinjerna måste tillsammans med regeringens nya försämringar av a-kassan och sjukförsäkringen, de hämningslösa privatiseringarna o s v, motivera till nya aktioner från Septemberalliansen, som den 18 september samlade tusentals till protester landet runt.
Under tiden har LO-toppen med Erland Olausson i spetsen än en gång avvisat de krav på politisk strejk, som senast ställts av IF Metall i södra Västerbotten.
Att LO är berett att förhandla med Svenskt Näringsliv om inskränkningar av både konflikträtten och LAS i ett nytt huvudavtal visar på behovet av en massiv facklig opposition till försvar för fackliga och sociala rättigheter.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!