Regeringen vill rädda vinster – inte jobb

2008-10-22 22:57:26
Tusentals arbetare och tjänstemän hotas av avsked. Prognoserna pe­kar nu på nolltillväxt i svensk ekonomi nästa år.

Men högerregeringen ler glatt och vinkar in i kamerorna. Den har just lovat att ställa upp med 1 500 miljarder kronor i garantier till bankerna.
I det nya högersamarbetet ska finansminister Anders Borg ha en arbetsgrupp för ”en ansvarsfull ekonomisk politik”. Men folk kommer inte att glöm­ma att det är just högern och kapitalisterna som har skapat den kris som nu skakar världsekonomin. För bara ett år sedan lejde privatiseringsminister Mats Odell finansvalpar från ökända Carnegie och Morgan Stanley för att säl­ja ut statliga företag, inklusive bolåneinstitutet SBAB och statens andelar i Nor­dea.
I Agenda i SVT i söndags nickade Odell när reportern sa att alla vetat att en lågkonjunktur var på väg i Sverige. Men det är inte sant. Finansminister Anders Borg trodde så sent som för ett år sedan att Sveriges ekonomi skul­le växa med 3,2 procent under 2009. Bara för en månad sedan var regeringens prognos 1,5 procent för nästa år.

Nu säger både Konjunkturinstitutet och flera and­ra prognoser, senast Dan- ske Bank, att det blir nolltillväxt. Arbetslösheten kommer att öka till 9 procent, tror Danske Bank. Men åtskilligt pekar på att det kan bli ännu värre. Krisen i resten av Europa kan dämpa exporten från Sverige mer än i prognoserna. Och särskilt krisen i Baltikum, där de svenska storbankerna är ansvariga för en enorm spekulationsbubbla, är en tidsinställd bomb.

Men krisen är också politisk. Socialdemokraternas Thomas Östros och Mona Sahlin har tävlat om att berömma regeringens agerande under krisen. Östros förklarade sig vara nöjd med ”dialogen” med Borg och Odell. Inte heller socialdemokraternas budget skiljer sig dramatiskt från högerns, båda minskar kraftigt den offentliga sektorns andel av ekonomin, visar en analys i tidningen ETC.
Fackföreningarna, som borde ta strid för jobb och mot nedskärningarna, har hittills inte reagerat alls på krisen.

Det behövs ett socialistiskt alternativ. Banker och storföretag måste förstatligas under demokratisk kontroll istället för det stöd till direktörerna som vanligt folk kommer att få betala. Behovet av ett kämpande arbetarparti med en socialistisk politik är akut, konstaterar Rättvisepartiet Socialisterna i ett av materialen till RS kongress i nästa vecka.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!