Regeringens budget ger färre studentbostäder

2006-11-01 16:10:42
”I den förra budgeten, om än satsningen inte var tillräcklig, så gavs ändå rabatt åt SGS Studentbostäder på 35 miljoner. En rabatt som nu dras bort, istället måste studenterna betala detta bortfall genom höjda hyror”, säger Mats Odersjö, SGS Studentbostäder, till punkt SE 19 oktober.

Studenter har under 90-talet tappat 40 procent av sin köpkraft. Främst är det boendekostnader som ökat vilket nu kommer att förvärra situationen än mer. Studenter är den mest betalningssvaga gruppen efter uteliggarna.
Det finns nu även en risk att många av de studentlägenheter som trots den nya budgeten byggs kommer att stå tomma då det blir svårt att hitta någon som har råd att bo i dem.

Inga nya hyresrätter

218 av de 500 nya lägenheter SGS Studentbostäder planerat att bygga 2008-2010 riskerar att inte byggas alls. Risken är, enligt Mats Odersjö, att ingen kommer att ha råd att bygga hyresrätter och att det kommer bli tvärstopp på hyresmarknaden. Detta kommer att stärka den redan stora snedrekryteringen som finns då endast de med ekonomiskt starka föräldrar har råd att studera.
Sänkningen drabbar inte bara studentbostäder utan i stort sett alla i hyresrätt. Med den nya budgeten kommer hyran för en ny tvåa att öka från 4 700 kronor till 6 100 kronor i månaden.
Tidigare kunde den som bygger små billiga hyresrätter få ca 10 procent av byggkostnaden i form av investeringsstöd och investeringsstimulans, det är detta som högerregeringen tar bort vid årsskiftet.
Socialistiska Studenter och Rättvisepartiet Socialisterna menar att det nu behövs kamp för billiga och bra bostäder.

Annelie Brusved

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!