”Regimen i Iran har en såg i baken”

av Elin Gauffin // ur veckotidningen Offensiv

I fredags demonstrerade iranier från olika vänstergrupper utanför Iranska ambassaden i protest mot det gränslösa våldet mot alla som inte håller med om den teokratiska regimens chockerande våld och massfattigdom. Framförallt följer den iranska vänstern med spänning och hopp de senaste veckornas massuppror i Iran. Rättvisepartiet Socialisterna deltog också och gav sitt fulla stöd.

Mehrnosh Shafiee från SHORA höll igång outtröttligt med talkörer och utrop. Polisen var i vanlig ordning extra biffig utanför iranska ambassaden med fem piketer och mycket knuffar och press för att vakta en helt omotiverad linje. Samtidigt visade demonstranterna bilder på verkliga människors som torterats och hängts.
Flera pratade om ryktet att den iranska regimen har upprättat ett nytt hemligt fängelse i skogen dit tusentals av de senaste veckornas demonstranter har spärrats in. Att upproret mot nyliberalism, fattigdom och diktatur spritt sig till Iran är en av de mest positiva händelserna i år. För första gången omfattar massupproret hela landet och är helt ungdoms- och arbetarklassdominerat.

Afshin Sirmanshahi berättade om hur de fattigaste massorna nu har rest sig (Foto: Robert Bielecki).

Offensiv fick en pratstund med Afshin Sirmanshahi.
– För tillfället har upproret tagit en paus. Folk pratar och sörjer. Men regimen har en såg i baken. Det betyder att de inte kan röra på sig utan att det gör ont. De kan inte göra något. De kan bara få bort sågen med en riktig operation vilket innebär något helt nytt, ett helt nytt styre.
– Iran har aldrig sett något liknande. De 20 miljoner fattigaste människorna, som inte äger något, har rest sig. Iran kommer aldrig tillbaka till situationen innan november 2019. Folket har flyttat fram sina positioner. Religion som politiskt våld kommer att avskaffas i det område där religion föddes.
– Till de som säger att USA ligger bakom upproret säger jag: nonsens! Den iranska regimen har själv bett om det här. Genom att pressa ner folket i fattigdom och terrorisera dem med avrättningar. Moderniteten kommer att segra över det förflutna och med moderniteten menar jag socialismen. Upproret behöver nu stöd på alla möjliga sätt!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!