Regimtrogna hotar flyktingar från Sudan

2006-11-29 11:52:14
Flyktingar från Sudan som ansökt om asyl i Sverige och som öppet kritiserar diktaturen i Sudan hotas av en grupp regimtrogna.

Bakom hoten mot såväl flyktingar som Stödgruppen för sudanesiska flyktingar står en grupp äldre män från Göteborg. De har stöd från en konsul som arbetar på Sudans ambassad i Stockholm.
Dessa reaktionära regimtrogna män har, med stöd av konsuln, startat en ”sudanesisk förening” i Göteborg.
Sedan åtta sudanesiska flyktingar inledde en tre veckor lång hungerstrejk tidigare i år har stödet för sudanesiska flyktingar ökat, 100-tals har demonstrerat till stöd för dem och mot diktaturen i Sudan. Kampanjer och uppmärksamheten har spridit sig från Göteborg till andra städer som Örebro, Luleå och Stockholm.
Bakgrunden till hoten är att ett filmteam i samband med hungerstrejken påbörjade en dokumentär om situationen för sudaneser i Sverige och varför de flytt. Ambassaden och de regimtrogna i Göteborg vill stoppa dokumentären.

Måste beviljas asyl

Flyktingarna är oerhört rädda och hoten visar ytterligare på att deras asylskäl är berättigade.
De äldre regimtrogna sudaneserna har nyligen varit på ett möte med Sudans ambassad men även fått till ett möte med Migrationsverket i Kållered. Stödgruppen för de sudanesiska flyktingarna har sedan i somras försökt få träffa Migrationsverket, men misslyckats.
Sudan är ett av världens värsta diktaturer och det är väl känt att de precis som Iran har folk som arbetar med att kartlägga regimkritiker som flytt. Att dessa äldre män även hotat med vad som ska hända deras familjer i Sudan, vittnar om vilket stort behov av asyl flyktingarna har.
Flyktingarna har flytt Sudan för att de är människorättsaktivister och de nya hoten visar även att regimen är väl medvetna om dess politiska aktivitet och motstånd här, detta ger dem ytterligare skäl till asyl.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!