Reichsbürger visar hotet från extremhögern

Hur kommer det sig att nazister som påstås stå under statens övervakning i mer än att års tid kunde ägna sig åt kuppförberedelser samt vapenövningar? På bild Bundestag, som de ville ta över (Foto: Fred PO / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Tidigt på onsdag morgon den 7 december genomförde specialstyrkor från den tyska polisen en landsomfattande razzia mot medlemmar i en högerextrem terrorgrupp som länge hade planerat att genomföra en kupp för att avsätta landets regering. Tjugofem av terrorgruppens medlemmar greps och åtminstone ytterligare 29 är under utredning för sin misstänkta medverkan i de långtgående kupplanerna, extremhögerns terroristiska komplott.

Avslöjandena av de högerextremas kupplaner har skakat om Tyskland och sänt en global varning om hur långt den aggressiva högern är beredd att gå för att uppnå sina mål.
Men ännu är det mycket som återstår att avslöjas och många frågor väntar ännu på svar, särskilt vad gäller medverkan från poliser, militärer och AfD-politiker – och hur kommer det sig att nazister som påstås stå under statens övervakning i mer än att års tid kunde ägna sig åt kuppförberedelser samt vapenövningar?
Kuppen tycks ha inspirerats av den amerikanska extremhögerns stormning av Kapitolium i Washington DC i januari 2021, som blev den våldsamma kulmen på Trumps vägran att erkänna valutgången och försök att stjäla valet.
Mycket av Reichsbürgers reaktionära tankegods kan spåras till Trump och USA-högerns konspirationsteorier (QAnon).
De gripna tillhör alla det högerextrema nätverket Reichsbürger (Medborgare av Riket), som samlar nazister och andra högerextremister som har det gemensamt att de vägrar erkänna det Tyskland som formades efter andra världskrigets slut 1945.

Reichsbürger hade vid specialpolisens razzia omkring 21 000 medlemmar och bland de ledande kuppmakarna fanns en tidigare ledamot av den tyska förbundsdagen (riksdagen), Birgit Malsack-Winkemann från högerextrema Alternative für Deutschland (AfD), en aristokrat som kallar sig prins Heinrich XIII och, som tyska Der Spiegel sammanfattar den 12 december under rubriken ”Prinsen och hans gäng”:
”Flera före detta medlemmar av den tyska militärens specialstyrkor (KSK), en aktiv elitsoldat, en polis som hade stängts av från sin tjänst, en pilot, en jurist med doktorsexamen, en stjärnkock, en tenorsångare, en entreprenör och en läkare – ett förvånansvärt stort antal personer från samhällets övre skikt.”
Det handlar om en farlig blandning av människor, varav flera med mycket pengar och stora vapeninnehav.

Men att högerterroristernas kärna utgjordes av samhällstoppar och militärer är inte förvånande. På listan över de som stod bakom Hitlers och nazisternas misslyckade kuppförsök i München 1923 fanns både aristokrater och generaler.
Det har också länge varit känt att den tyska statens polisiära och militära specialstyrkor hyser många nazister i sina led och att Reichsbürger-rörelsen har blivit allt våldsammare efter att en av deras medlemmar sköt ihjäl en polis 2016.
Genom åren har Reichbürgers medlemmar gjort sig skyldiga till en rad våldsbrott. Flera har ställts inför rätta för mord eller mordförsök. Under razzian den 7 december fann polisen vapengömmor i en tredjedel av de hus som man gick in i. Innan razzian hade myndigheterna beslagtagit vapen hos mer än 1 000 Reichsbürger-medlemmar.

I drygt ett år smiddes kupplanerna (i april avslöjades att man ämnade kidnappa sjuk- och hälsoministern), vapen anskaffades och pengar samlades in för att ”med våld och militära medel avskaffa demokratin”, som den tyska riksåklagaren uttryckte det efter razzian.
Kupplanen inkluderade stormning av förbundsdagen – den före detta AfD-ledamoten stod för insideinformation och passerkort – arresteringar av ministrar, bildandet av en ny regering med mera.
Under ledning av en före detta elitsoldat formades vad som benämndes som ”rörelsens militära gren”.
Under åren 2017-2021 satt Birgit Malsack-Winkemann från AfD i den tyska förbundsdagen, där hon bland annat gjorde återkommande hätska utfall mot invandrare och anklagade flyktingar för att vara bärare av antibiotikaresistenta bakterier samtidigt som hon hyllade Trump som ”en stor statsman”.
Efter att hon lämnade förbundsdagen fick hon fortsätta vara domare, trots sin öppna rasism och hat. Minst två andra AfD-medlemmar misstänks tillhöra terrorgruppens innersta kärna. Deutsche Welle skriver:
”Bland de misstänkta som den federala åklagarmyndighetens utredning har riktat in sig på finns även en soldat från den tyska försvarsmaktens specialkommando (KSK) och flera Bundeswehr (Tysklands försvarsmakt)-reservister. I åratal har observatörer varnat för högerextrema nätverk som är aktiva inom säkerhetsstyrkor och Bundeswehr.”

Den planerade högerkuppen hade inga möjligheter att lyckas, men sänder en allvarlig varning om det hot som de alltmer våldsbejakande högerextrema grupperna utgör.

Specialstyrkan KSK, en elittrupp, är ökänd och sedan grundandet 1996 har flera i styrkan avslöjats som nazister. Vid en avskedsfest för en av KSK-soldaterna år 2017 sjöngs det nazistsånger och gjordes Hitlerhälsningen, och några år senare gjorde polisen en räd hos ett av styrkans befäl där man fann både nazistlitteratur och en stor vapenarsenal.
Innan den komplott som avslöjades den 7 december hade regeringen känt sig tvingade att upplösa ett KSK-kompani (år 2020), avskeda fem soldater och omplacera 16.
En aktiv KSK-soldat och en före detta officer misstänks tillhöra komplottens ”militära gren”.
”Polisen utredare tror att M (KSK-soldaten) med hjälp av sitt ID-kort lät smuggla in terrorgruppens medlemmar till förbandet i oktober. Syftet tycks ha varit att att inspektera om anläggningarna skulle vara lämpliga för att hysa de egna trupperna efter kuppen. Soldaten är uppenbarligen inte den enda person som arbetar för regeringen, men som på sin fritid ägnade all sin tid åt att att förbereda för hur man skulle angripa statsmakten och eliminera regeringen” (Der Spiegel den 12 december).

Den tyska statsmakten har genom razzian tillfälligt lyckats framstå som att man står beredd att slå till hårt mot hotet från extremhögern och att man inte blundar för att nazister lyckats få en hemstad i säkerhetstjänsten och väpnade styrkor.
Men att den kapitalistiska staten känt sig tvingad att slå till ska inte tolkas som att staten nu har dragit en röd linje gentemot rasism och högerextremism och har förmågan att genomföra de utrensningar som krävs.
Det är inte så länge sedan som samma stat var oförmögen att stoppa den nazistiska terrortrion NSU från att mörda tio människor mellan 2000 och 2007. Sannolikt skyddades mördarna i NSU av anställda i säkerhetstjänsten.
Elva år senare började hotbrev sändas till en advokat som företrädde anhöriga till av de som hade mördats av NSU. Det blev starten på en rad hotelsebrev som skickades ut till medborgarrättskämpar och vänsteraktivister och som alla var undertecknade NSU 2.0 ”Der Führer” eller ”SS-sturmbannführer”.
Bakom brevhoten stod bland annat ett antal antisemitiska poliser.

Den planerade högerkuppen hade inga möjligheter att lyckas, men sänder en allvarlig varning om det hot som de alltmer våldsbejakande högerextrema grupperna utgör.
Det är ett hot som bara kan bekämpas av en massrörelse som förenar kampen mot nazism och extremhögern med kampen för att avskaffa det kapitalistiska system som föder och göder rasism, skuldbeläggning, hat och våld.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!