Rekordlånga operationsköer

Redan innan coronapandemin fanns det en operationskö på totalt 113 000 människor, som nu vuxit till nästan 200 000 (Foto: Alex Proimos / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

– Cirka 100 000 operationer ställdes in under våren och sommaren med anledning av pandemin. Men det absolut största problemet är de stora köerna redan innan vi går in i det här. Vi jobbar utan marginaler, pandemin har bara förvärrat en redan dålig situation, säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren till Aftonbladet den 31 augusti, som också säger att: 
– Det kanske inte hade blivit så många inställda operationer om vi hade haft en bättre kapacitet innan.

I juli varnade Läkarförbundet för att så många som 200 000 operationer kan ställas in i år.
Mer än hälften av de som stod i operationskö i juni och juli hade fått vänta mer än 90 dagar.
Det var första gången på 10 år som mer än hälften av de köande inte fick vårdgarantin uppfylld (vilket enligt den nationella vårdgarantin innebär att alla patienter efter beslut ska få en operation eller övrig åtgärd inom den specialiserade vården inom 90 dagar).

Redan innan coronapandemin fanns det en operationskö på totalt 113 000 människor. 
Operationsköerna har varit stadigt växande. År 2011 var kön på 91 000 människor. Nu är kön på 157 000 människor, rapporterade SVT Nyheter den 18 maj.
Sedan dess har det bara blivit värre. I början av augusti väntade 185 000 personer på en operation.

Många har under de senaste månaderna inte ens fått plats i kön eftersom specialistvården saknar kapacitet att ta emot fler patienter.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!