Rekordmånga 68,5 miljoner människor på flykt

2018-06-28 02:09:35

foto: Freedom House Flickr CC
Aldrig i modern tid har så många tvingats fly sin hem som nu.

Antalet människor som tvingats på flykt fortsatte att öka under förra året. Rekordmånga 68,5 miljoner människor i världen lever nu som flyktingar. Över hälften av dem är barn.

Varannan sekund tvingas en människa fly undan krig, förtryck, fattigdom och klimatförändringar. Det visar UNHCR:s (FN:s flyktingorgan) nya årsrapport – Global Trends study – som offentliggjordes i samband med den internationella flyktingdagen den 20 juni.

–Läget har blivit allvarligare i flera oroshärdar och i existerande konfliktområden tycks våldet inte minska eller gå mot fredliga lösningar, så människor återvänder inte. Slutresultatet är att fler människor känner sig tvingade att fly, säger Filippo Grandi från FN:s flyktingkommissariat.

Under 2017 tvingades 16,2 miljoner människor på flykt. Det motsvarar en person varannan sekund.

Enligt FN-rapporten är det särskilt det tilltagande våldet i Kongo-Kinshasa, den etniska rensningen, fördrivningen av rohingyer i Myanmar (Burma), svältkatastrofen i Sydsudan samt det fortsatta Syrienkriget som lett till att så många människor var på flykt i slutet av 2017. 

Under andra halvåret 2017 flydde enligt FN 655 000 rohingyer från Myanmar, sannolikt var det betydligt fler, till det extremt fattiga Bangladesh. Det är nästan fyra gånger fler än antalet flyktingar som lyckades korsa Medelhavet och nå Europa under helåret 2017. 

Det långa förtrycket av rohingyer, en statslös muslimsk minoritet i Myanmar, nådde en ny fasansfull nivå i augusti 2017 då den burmanesiska armén gick till våldsamt angrepp och minst 6 700 människor dödades under de första veckorna. Syftet med det systematiska våldet var att tvinga alla rohingyer att fly delstaten Rakhine i landets västra del där de bott i generationer, och de skulle aldrig tillåtas komma tillbaka. Den avsky som detta väckte globalt, tvingade världens regeringar att till en början fördöma våldet och den etniska rensningen av rohingyer. Men så fort medias blickar riktades åt annat håll blev det tyst och när året var slut kunde Myanmars regim rapportera att de utländska investeringarna i landet nått en ny rekordnivå.

Uppemot 1 miljon rohingyer har nu blivit flyktingar i Bangladesh där de försöker överleva i de många flyktinglägren som nu permanentas allt mer. I flyktinglägren råder svår brist på mat, vatten och me­di­cin. 

Nu hotas dessutom lägrens invånare av ytterligare en katastrof. ”Monsunsäsongen med sina långa och kraftiga regn har bara börjat, men redan nu har översvämningar och jordskred drabbat flyktinglägret. Många av de tältliknande konstruktioner som människor bor i har slagits i spillror, toaletter har spolats bort, vägar har förstörts och människor har börjat bli sjuka av det smutsiga vattnet som forsar fram”, larmade Röda Korset den 14 juni.

Krig och hunger fördriver allt fler människor. Svältkatastroferna och att antalet hungrande på nytt ökar globalt driver allt fler på flykt. 

Syrienkriget har tvingat 12,6 miljoner av landets invånare att fly sina hem, drygt hälften av dem lever som flyktingar i ett annat land.

Inbördeskrig och de återkommande svältkatastroferna i Sydsudan har tvingat 4,5 miljoner på flykt. 

Till följd av nöden och hyperinflationen ligger matpriserna i Sydsudan, i relativa termer, i världstopp. – en tallrik böngryta kostar motsvarande 1,5 dagsinkomst. 

I det angränsande Sudan, ett av världens fattigaste länder, finns nu över 770 000 flyktingar från Sydsudan. Sudan har ensamt tagit emot nästan lika många flyktingar som Tyskland, som är det enda västland som finns med bland 10 länder som tagit emot flest flyktingar.

Men i likhet med övriga EU-länder har även Tyskland stramat åt flyktingpolitiken och den nya koalitionsregeringens yttersta högerflygel, som anförs av inrikesminister Horst Seehofer från CSU (den bayerska varianten av förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska parti) vill direktavvisa alla flyktingar vid gränsen som är registrerade i ett annat land.

När EU-ledarna snart träffas står bygget av nya flyktingmurar och Fort Europas fortsatta expansion, inkluderat ”asylläger” i andra länder, högst på dagordningen. 

EU stänger dörren till flyktingarna samtidigt som antalet människor på flykt bara blir fler på grund av att de kriser som orsakar flyktingströmmarna tenderat bli djupare och bestående. Det är en politik som skördar liv. Under första kvartalet i år drunknade 1 av 14 flyktingar när de försökte nå Europa genom att korsa Medelhavet, mot 1 per 29 under samma tid i fjol.

EU-regeringarna prioriterar inte att rädda liv, utan vill i allt högre grad straffa både flyktingar och de som hjälper dem. I exempelvis Ungern kan de som hjälper flyktingar i nöd dömas till ett års fängelse och den nya italienska regeringen vägrar räddningsfartyg att landsätta flyktingar som räddats från att drunk­na i Medelhavet.

– Vi befinner oss vid ett väg­skäl, där det krävs ett nytt och mer omfattande förhållningssätt för att lyckas hantera den globala flyktingsituationen så att inte enskilda samhällen och länder tvingas göra det på egen hand, säger Filippo Grandi, FN:s flyktingkommissarie, i rapporten. EU:s och exempelvis Trumps nykoloniala politik är den direkt motsatta – krig mot fattiga på alla fronter och nya murar.

Det leder oundvikligen till nya kriser och katastrofer samt att ännu fler tvingas på flykt. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!