Rekordmånga sökte sommarjobb 2021

”Många kompisar är demoraliserade”, säger Melker Holmström (Foto: Natalia Medina).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

I år är det rekordmånga unga som har sökt sommarjobb hos kommunerna runt om i landet. Samtidigt är det flera arbetstillfällen som har dragits in på grund av coronapandemin.

Sommaren 2020 var det flera kommuner som ställde in ferieverksamhet (sommarjobb) inom äldreomsorg, förskola och på LSS-boende eftersom smittorisken ställer högre krav på de anställda. Detsamma gäller för i år, vilket har lett till en brist på sommarjobb och försök från kommunerna att hitta nya jobb inom andra branscher. 
Bland annat förhandlade Stockholms Stad fram cirka 2,000 jobb hos privata företag som betalas av staten för att täcka en del av arbetsbristen. Stockholm erbjöd 9,000 sommarjobb till rekordhöga antalet 17,500 sökande ungdomar i år, vilket kan jämföras med 6,820 erbjudna jobb till 13,000 sökande år 2020 och 5 500 jobb till 9,415 som ansökte år 2019. 

En bidragande faktor är att corona­krisen har lett till att fler stannar hemma under sommarlovet istället för att åka på semester utomlands och då tar chansen att söka sommarjobb. Ökad isolering under skolterminerna är också en orsak, samt behovet för många att både aktivera sig och ha en inkomst under sommaren.
Många sommarjobb på caféer, hotell och inom besöksnäringen har drabbats, men trenden verkar vända i takt med att vaccineringarna fortsätter och smittan minskar. I april 2020 annonserades bara 188 lediga jobb inom hotell och restaurang medan siffran var 907 för april 2021, rapporterade Hotellrevyn. 

Offensiv har pratat med Melker Holmström som sökte sommarjobb via Nacka kommun men missade chansen och istället nyligen lyckats få sommarjobb på ett hotell via en kontakt. Han beskriver det som att många unga upplever att det är högt tryck på sommarjobben, och en osäkerhet kring just inkomsten under sommaren för många unga. 
– Jag har många kompisar som är demoraliserade. De letar konstant, söker jobb på caféer och sånt, men i år blev det inget. Det var många i våras som kände att det är hopplöst, ingen idé att söka varken via kommunen eller på de vanliga ställena.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!