Rekordvarm sommar med vilda skogsbränder

Kalifornien brinner upp (Foto: CC).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Årets sommar var på norra halvklotet den varmaste som någonsin har uppmätts sedan mätningarna startade 1880. The Guardian skriver den 15 september att medeltemperaturen för de tre månaderna låg på 1,17 grader celsius varmare än genomsnittet för hela 1900-talet.
Augusti var 1,69 grader varmare än genomsnittet och är den näst varmaste augustimånaden någonsin, efter 2016 års augusti. Södra halvklotet hade å sin sida sin tredje varmaste vinter någonsin.

Samtidigt med dessa siffror fortsätter de fruktansvärda skogsbränderna att rasa i västra USA. Över 35 dödsfall har registrerats, flera bostadsområden har ödelagts och bränderna har nu en större omfattning än under 2018. Då brann 459 000 hektar, medan det nu brinner på minst 471 000 hektar.
All forskning och vetenskap pekar på att denna rekordvärme och omfattande bränder orsakas av global uppvärmning och klimatförändringar – ett resultat av kapitalismens förpestande och smutsiga vinster.
Men till ingens förvåning fortsätter USA:s president Donald Trump förneka klimatförändringarna som orsak. ”Det blir snart kallare, vänta bara”, sade Trump till myndigheterna i Kalifornien rapporterar Independent den 14 september, som fick mothugg av Wade Crowfoot, chef för California Natural Resources: ”Jag önskar forskningen höll med dig”. På detta svarade Trump att ”Jag tror inte forskningen vet faktiskt”. 

Klimatkrisen är tätt sammankopplad med kapitalismens vinstjakt, då ökade profiter står över klimat- och naturbehoven i detta system. Och även om Trump, Bolsonaro och andra högerreaktionärer är de värsta klimatförnekarna och för den mest klimatfientliga politiken är de inte ensamma. 
Även de politiker som i ord säger att det behövs åtgärder, som exempelvis Löfven, för en direkt kontraproduktiv politik. Se bara på Preemraff eller handeln med utsläppsrätter, som ingenvart leder. 
Inomkapitalistiska ”lösningar” är återvändsgränder. För att lösa klimatkrisen måste ett socialistiskt alternativ till kapitalismen formeras och tas strid för, där nyckelindustrier och -ekonomier förstatligas under demokratisk kontroll och styre underifrån.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!