Ren utpressning från SAS

2012-11-15 14:49:04
Sänkta löner, sämre pensioner och en massiv jobbslakt är några av de åtgärder som ingår i SAS-ledningens ultimativa krispaket. Det är inget paket för att rädda SAS utan syftet är att öppna dörren för fortsatt lönedumpning och nya attacker mot facket. Inte bara inom SAS utan även in­om andra bolag och verksamheter.

SAS-ledningen skyller problemen på ”de höga lönerna inom SAS” samtidigt som högljudda röster hörs från etablissemanget om att SAS bör läggas ned.
Facken inom SAS behöver samlas till ett gemensamt skandinaviskt motstånd mot de drakoniska neddragningarna.
Under flera år har SAS genomfört rad neddragningar för att bolaget ska nå den lönsamhet ägare anser vara rimlig. De anställda har blivit färre och arbetsvillkoren sämre. Under de senaste åren har löner sänkts och frysts på SAS och efter detta har ledningen lovat att nu ska det vända. Men varje krispaket har följts av ett nytt samtidigt som ägarna – den danska, norska och svenska staten delar­ ägarskapet med Wallenberg – mest ägnat sig åt att diskutera när och hur bolaget ska säljas ut helt.

Nu kräver SAS-ledningen att de anställda säger ja till krisåtgärder som kan beskrivas som de värsta i Skandinaviens moderna historia.
Det handlar om en ren utpressning: Totalt ska 6 000 tjänster bort på SAS, mer än en tredjedel av dagens anställda förlorar sina jobb. Och de som blir kvar måste acceptera ­sänkta löner och pensioner samt ­försämrade arbetsvillkor.
Krisåtgärderna, är ett ultimatum, som syftar till att knäcka facket. Tidigare kollektivavtal ska bara köras över. ”Vi måste ned till en kostnadsnivå i linje med Norwegian, Easyjet och Ryanair”, säger Jacob ­Wallenberg, vice ordförande för SAS, till di.se den 12 november.
Ryanair är ett ökänt antifackligt låglönebolag med en lång lista av äv­entyrad flygsäkerhet i bagaget.
Norwegian konkurrerar också med låga löner och flyger bara på linjer som kan generera vinst. ”Nyligen avslöjades det att piloterna på det norska flygbolaget [Norwegian] uppmanats att starta egna bolag i skatteparadis och sedan hyra ut sig själva eller vara anställda ett visst antal timmar. På kabinsidan har Norwegian hyrt in personal via bemanningsföretaget Arpi” (Unionens tidning Kollega den 25 september).

Likt maffiabossar ger Jacob Wallenberg och de andra ägarna facken ett bud som säger: gör som vi vill eller så lägger vi ner. Med sådana ägare kan inte SAS överleva. Staten måste ta sitt fulla ansvar och skjuta till de pengar som behövs för att trygga bolagets överlevnad. Istället för att ­styras av ägare som egentligen bara vill avveckla bolaget bör SAS styras demokratiskt av de anställda.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!