#RepealTheSeal: Mödra- och barnhemsskandalen på Irland

En av flera protester (här i Limerick) som har ägt rum runtom i Irland mot regeringens beslut att stänga mödra- och barnhemsarkiven i 30 år till (Foto: ROSA).

av Leah Whelan, Socialist Party (ISA Irland) // Artikel i Offensiv

Det här är en förkortad version av en artikel skriven av Leah Whelan, som först publicerades av Rättvisepartiet Socialisternas systerparti Socialist Party på Irland. Den handlar om kampen för att öppna arkiven till de fruktansvärda arbetslägren för ensamstående mödrar och deras barn som kyrkan och staten drev ända fram till 1990-talet. Barn försvann, tvångsadopterades eller vanvårdades till döds. Kvinnor tvångssteriliserades.


Regeringsbeslutet att stänga mödra- och barnshemsarkiven i 30 år har mött stort motstånd i arbetarklassområdena. Åtgärden att hemligstämpla trots de överlevandes lidanden kan betraktas som en ytterligare form av övergrepp på dessa arbetarkvinnor. Som överlevande säger: 
”Vi berövades samtycke när vi placerades på institutioner, och nu berövas vi på samtycke återigen”.
170 000 personer har undertecknat en namnlista med kravet på att arkiven inte stängs och att de överlevande får tillgång till personlig och relevant information. Antalet undertecknare visar på stödet och på den bestörtning som många känner. 
Överlevande, kampanjorganisationer och allmänheten är rasande på ännu ett försök att mörka de övergrepp och de trauman som individer och familjer i hela landet har upplevt. Vreden har utvecklats till lokala och socialt distanserade demonstrationer. 
I Dublin spelade Socialist Party-medlemmen Ruth Coppinger en viktig roll för överlevare i hennes valkrets genom att hjälpa till att organisera en lokal demonstration.

De Grönas (motsvarande Miljöpartiet) beslut att rösta som Fianna Fáil och Fine Gael (de två stora borgerliga partierna) har allmänt uppfattats som ett förräderi. För vissa av partimedlemmarna var detta droppen ifråga om partiets fega kapitulation inför sina koalitionspartner.
Ledarna för Unga Gröna och Queera Gröna, samt partiets valkandidat i Cork 2020, avgick i protest.
De Gröna drog omfattande fördel av de ungas röster i årets val i februari. Radikaliseringen av Irlands ungdomar har varit en pågående process i rörelserna för samkönades rätt till äktenskap och ”Repeal the 8th” (aborträttens införande), två kamper som lyfte fram parollen ”separera kyrkan och staten”. 
De Gröna visar nu att de inte har någon större koppling till arbetare och unga. 

Undersökningskommissionen för mödra- och barnhemmen genomförde en fem år lång statlig undersökning som publicerade resultatet den 30 oktober 2020. Kommissionen upprättades efter upptäckten av 796 barnkroppar som hade dumpats i en septisk tank på Sisters of Bon Secours i Tuam (Barnens hem i svensk översättning). 
Övergreppen, övervakningen och indoktrineringen som kyrkan har bedrivit är uppenbar när man betraktar irländska kvinnors erfarenheter.
Flera generationer av fattiga och arbetarklasskvinnor fråntogs sina barn och fick höra att deras barn klarade sig bättre utan dem. Kvinnor var ända fram till för två år sedan tvungna att genomgå oönskade graviditeter på grund av Irlands abortförbud. Det var resultatet av den katolska kyrkans dominans i vårt samhälle och dess mål att kontrollera kvinnors kroppar. 

De Gröna röstade med högern, vilket har följts av massavhopp och enorm upprördhet bland det irländska folket.

Kommissionens utredning inkluderar personliga vittnesmål från överlevande, information om deras ankomst till hemmen (arbetslägren), information om deras barn, med mera. Informationen från 11 av mödra- och barnhemmen kommer föras över till Tusla – barn- och familjebyrån. Detta är oroande. 
Överlevande från mödra- och barnhemmen har redan rest sina farhågor om byrån, att den brukar hemlighålla identiteter och personlig information för dem som placerades i hemmen som barn. 

Det är naturligtvis nödvändigt att närma sig den här frågan med lyhördhet och försiktighet, för att säkerställa att det som hittas rörande personlig information handhas med samtycke och sekretess. 
Regeringen skyndade emellertid på genomdrivandet av lagförslaget och avslutade diskussionen med en ”giljotinmotion” – motion under galgen, för att få ett snabbt slut på debatten. 
Regeringen har bland annat hänvisat till GDPR, men enligt paragraf 23 tillåter inte GDPR heltäckande restriktioner i fråga om persondata.

Vad ligger bakom mörkläggningen? Svaret är att regeringarna och statliga institutioner har varit helt och fullt delaktiga i bildandet och upprätthållandet av mödra- och barnhemmen och att detta kommer att klargöras ytterligare av kommissionens utredning.
Det är välkänt att sonen till den tidigare premiärministern och presidenten Eamon De Valera, i sin roll som Irlands ledande gynekolog, även spelade en roll i fråga om olagliga adoptioner. Kyrkan och staten drog ekonomisk fördel av kvinnors obetalda arbetskraft i institutionerna. Den sittande regeringen vill nu undvika att staten och den härskande klassens auktoritet undergrävs.
Ett läckt mejl från Niall Collins, en regeringsledamot, visar att han försöker lyfta undan skuldbördan från sitt eget partis tillkortakommanden. Han hävdar att kampanjen för att öppna arkivet har utnyttjats av ”väldigt otrevliga människor” genom ”fake news”. Det är vanhedrande att regeringens ledamöter använder sig av Trumps argument.

Medlemmar i minister O’Gormans valkrets samlades i en protest där överlevaren Majella Ann Connolly talade och sa: 
”Regeringen behöver förstå hur många människor de har skadat genom att underteckna detta”. 
Det har under senare år funnits en brinnande önskan från majoriteten av arbetare och unga att kyrkan och staten måste separeras, bland annat genom stora Stand for Truth-demonstrationer 2018. Kyrkan kontrollerar fortfarande delar av det irländska samhället, som skolor och sjukhus. Kyrkan är även landets största privata markägare.
Ett fullständigt avskiljande av kyrkan från staten skulle betyda att vi en gång för alla kan få bort religiös indoktrinering från våra sjukhus och skolor. Om regeringen vägrar att erkänna det förflutna och inte tar itu med dessa frågor, då kommer ingen verklig läkningsprocess att äga rum. 
Arbetare och familjer fick utstå hemska övergrepp i händerna på kyrkan och den kapitalistiska staten i det här landet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!