Revoltvågen i USA: CHAZ och Sawant sätter Seattle i fokus

Socialist Alternative är mitt i kampen och den organiserade protesten. Polisbudgeten måste kapas med minst 50 procent och istället användas till välfärden (Foto: CC).

av Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv

Staden Seattle står i fokus för den revolt som skakar hela USA. I måndags beslutade kommunfullmäktige enhälligt att förbjuda polisen från att använda tårgas, gummikulor och grepp runt nacke och hals. Sedan en vecka pågår också en ockupation av området Capitol Hill.
Capitol Hill ligger i den valkrets där socialisten Kshama Sawant (medlem i Socialist Alternative, ISA:s sympatisörer i USA) vann kommunvalet i höstas. 

Det är kombinationen av kamprörelsen på gatorna och Kshama Sawants förslag i kommunfullmäktige som har tvingat de andra politikerna till besluten att begränsa polisens vapen.
Polis och politiker i Seattle har försökt framställa sig som bättre än de poliser i Minneapolis som mördade George Floyd, och de poliser i Atlanta som denna vecka dödade Rayshard Brooks med två skott i ryggen. Men rörelsen i Seattle har pekat på flera fall av poliser som dödat svarta. 
När protesterna efter mordet på George Floyd inleddes spreds bilderna på poliser i Seattle som sprayade tårgas i ansiktet på en 7-årig pojke. Den man som filmade händelsen greps av polisen och hölls två dagar i häkte.

Kshama Sawant (Foto: CC).

För en vecka sedan, mitt under demonstrationerna, övergav polisen, som fram till dess använt både gummikulor och tårgas mot fredliga demonstranter, polisstationen i Capitol Hill. När det hände i Minneapolis brändes stationen ner.
I Seattle blev effekten att det i sex kvarter runt station upprättades ett befriat område, som kallas CHAZ (Capitol Hill Autonomous Zone) eller CHOP (Capitol Hill Organised Protest). 
Det uppmärksammades i hela USA och internationellt – och drog på sig president Donald Trumps ilska! Han kallade ockupanterna för ”fula anarkister” och begärde att delstatens guvernör skulle ”ta tillbaka” zonen. Kshama Sawant svarade i en intervju med CNN: ”Jag tror att denna otroliga rörelse, detta uppror (…) är otroligt inspirerande för den stora majoriteten av det amerikanska folket. Men det hotar också högerns och Donald Trumps reaktionära agenda.”

Kshama Sawant och Socialist Alternative driver nu frågan om att kapa polisbudgeten med 50 procent, och använda pengarna till välfärden. Samtidigt finns också kampanjen Tax Amazon, alltså att jättebolaget Amazon som ägs av världens rikaste man, Jeff Bezos, ska betala skatt, bland annat för att bygga billiga bostäder.
På CHAZ/CHOP-området, med tiotusentals människor, är det fredligt och lugnt, beskriver en av besökarna, Dan Kavanaugh från Socialist Alternative:
”Jag var på CHAZ/CHOP idag! Vi grep in som en del av Tax Amazon-kampanjen. Människor samlades runt vårt bord, initiativet var oerhört populärt. 95 procent hade masker. Det som började litet har nu förvandlats till en livlig gatumässa, med områden för politisk diskussion, nya trädgårdar, gratis mat, en vårdklinik och konst.”

Kapitalismen är ett bankrutt system som, så länge det finns, kommer att använda repressiva och onda väpnade styrkor för att upprätthålla ett brutalt status quo med djup ojämlikhet och för att användas mot oundviklig masskamp.

En stark känsla av frihet och befrielse på CHAZ/CHOP är också tydlig i de videor som visas på CNN och andra media. Bland ockupanterna förs nu en diskussion om vilken strategi som behövs bortom ockupationen. 
Occupy-rörelsen 2011 aktiverade tusentals, men visade också på problemen med ockupationen som en långsiktig, vägledande strategi. Fackföreningar och alla arbetande måste visa sitt stöd med strejker och aktioner. Politiskt handlar det om att visa att bakom polisvåldet står hela det kapitalistiska systemet, och att vi måste bygga en stark, demokratisk socialistisk kraft.

Upproret mot polisens dödande och rasism har skakat om USA:s politiker. I Minneapolis har kommunen fått stor uppmärksamhet för ett beslut att ”avveckla polisen”. Men i själva verket har de beslutat om en ett år lång utredning. 
Kshama Sawant kommenterade: ”Nej, jag tror inte på löften från Minneapolis-politikerna att de kommer att ’nedmontera’ polisen. Om jag accepterade detta trots alla bevis på motsatsen, skulle jag förråda marginaliserade samhällen och arbetande människor. Det här är samma etablerade politiker som bara för 6 månader sedan röstade för att öka stadens polisbudget.
Sanningen är att det kommer att kräva en kraftfull massrörelse för att vinna kampen på att skära ner polisbudgeten med 50 procent. Mitt kontor och Socialist Alternative kommer att kämpa för det, och vår rörelse kommer att behöva slåss hårt tillsammans, utan några illusioner om de etablerade partierna.
Kapitalismen är ett bankrutt system som, så länge det finns, kommer att använda repressiva och onda väpnade styrkor för att upprätthålla ett brutalt status quo med djup ojämlikhet och för att användas mot oundviklig masskamp.
Det är därför jag är socialist. Vi måste kämpa som bara den för att vinna radikala förändringar nu, men alltid koppla det till kampen för att ta bort kapitalismen själv och ersätta den med en socialistisk värld.”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!