Revolution 2017

2017-10-19 21:59:12
Den 4 november kl 10:30 till 21:00 på Södergården, Götgatan 37, Stockholm, hålls Revolution 2017.

Det är oktober. Det är hundra år sedan den ryska revolutionen. Det är ett historiskt jubileum, för det är enda gången i historien som arbetare och fattiga har rest sig och själva tagit makten och upprättat ett nytt system. Men maktens media och proffstyckare försöker tiga ihjäl detta. De som brukar banka på med historieförvanskning om att revolutionen av massorna var en kupp, att de som tog makten var förtryckare o s v är idag helt tysta. Vi kan inte tolka det på ett annat sätt än att de är livrädda för att dagens yngre generationer ska få reda på att det går att göra revolution. Detta kan vi inte acceptera. Vi måste ropa ut desto högre: den ryska revolutionen fyller hundra år! Av historien kan vi få lärdomar till dagens kamp!

Oktoberrevolutionen 1917 lade för första gången den faktiska makten i majoritetens händer. Det innebar slut på tsardiktaturen, början till slutet på första världskriget, att kvinnor likställdes med män i lagen, frihet för förtryckta nationer, välfärdsreformer m m. Tack vare 1917 vet vi att det går att göra revolution. Att människor har en kraft att få slut på krig, diktaturer och förtryck – bara vi går samman och organiserar oss underifrån.

Ur programmet:
Lärdomar från 1917, Socialism inte Trumpism, Ögonvittne från kampens Katalonien, Konst och revolution, 100 år sedan finska inbördeskriget, Globalt kvinnouppror, De röda stoppade fascismen, Stalin mot Trotskij, den förrådda revolutionen, Låt flyktingarna stanna.

På facebookeventet Revolution2017 presenteras talarna löpande. Här är några av våra fina gäster: 

Shekiba Ahmadi är en ung poet som har flytt från Afghanistan:

– Jag gillar att skriva och uppträda. Genom poesin vidrörs det onda som vi har i hjärtat och vi förstår att vi känner oss onda, men inte alltid kan tala om det.

Morteza Jamshidi är en ung konstnär på flykt, vars bilder har ställts ut på bland annat Ung i Sveriges sittstrejk:

– Jag är en världsmedborgare som söker tryggheten i Sverige. Jag kommer ursprungligen från Afghanistan.
– Jag har varit intresserad av konst och speciellt av att rita och måla sedan jag har varit barn.

Ntobuah Julius Mvenyi flydde från Kamerun under år 2011 efter att ha blivit utsatt för en brutal repression, förföljelse och även tortyr på grund av sin politiska aktivism i landet. Han var väldigt aktiv i Folkrörelsen för Asylrätt som försökte stoppa den nya asyllagen förra året – den lag som förpassade Sverige till Europas bottennivå vad gäller asylrätt. Tack vare en stark kampanj lyckades Julius själv få asyl och han kommer att tala om vikten av asylkamp och internationell solidaritet.

Clare Doyle – denna pionjär och globetrotter inom den revolutionära rörelsen besöker Revolution2017. ”Röda Clare” kommer att tala den 4 november från botten av sina erfarenheter – från Frankrike -68, från 1970-talet då hon blev känd som en i det legendariska Militants redaktion, från Liverpools revolt på 1980-talet, med mera. Clare var i Ryssland under stalinismens kollaps, kuppförsöket -91 samt kapitalismens återinförande, och hon är en del av Corbynupproret idag. Inte sällan kryddas hennes tal med anekdoter från isarnas värld (då hon även är isbadarnas drottning). Clare Doyle sitter i det internationella sekretariatet för Committée for a Workers’ International i över 40 länder, just nu med stora framgångar i bland annat USA, Sydostasien och Spanien.

Andra talare, artister & konstnärer: 
Ruben Fernandez, Alexey Sakhnin, Per-Åke Westerlund, Gatuduvan, Toivo Jokkala, Tove Möller, Sacha Stanicic, Liv Shange, Teater Tribunalen, Jan Hammarlund, Natalia Medina, Mattias Bernhardsson, Banda de Beleza e Dor, Morteza Jamshidi, Minela Mahmutovic, Elin Gauffin, Christer Bergström, Lina Rigney Thörnblom.

PROGRAM
10:30 Öppning

11:00-12:45 Seminarier
– Hur gick Ryska revolutionen till?
– Finska inbördeskriget.
– Den förrådda revolutionen
– Trotskij mot Stalin.
– Anton Nilson
– Hundraåringen som gjorde revolution.
(FRISTÅENDE)

12:45-14:30 Lunch
Inkl guidning av BadArt om
utställningen Konst och Revolution.

14:30-16:00 Paneldisskussion
Lärdomar av den Ryska revolutionen.

16:30-19:00 Stormöte
Hundra år – dags för en ny revolution!
Appeller, filmer, musik och poesi.

19:00-21:00 Middag och mingel.

KOM MED!
Platserna på Revolution2017 håller på att ta slut. Köp din biljett för 50 kronor genom att swisha 123 240 32 85 eller använd Plusgiro 87 96 49-2. Glöm inte att skriva 4 november i meddelanderutan. Har du bara bokat biljett men inte betalat den – passa på att göra det nu!

För frågor:
rs@socialisterna.org eller 073 509 06 84.

LÄS MER
På sidan: revolutionen1917.wordpress.com finns texter om vad som verkligen hände under och efter den ryska revolutionen 1917.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!