Revolutionerna präglade diskussionen om världen

2011-02-16 14:36:08
Endast sex veckor in på 2011 har världen skakats om av två revolutioner som har störtat de av väst tidigare omhuldade diktatorerna i Tunisien och Egypten. Dessa händelser kom att prägla diskussionen om ­perspektiv på omvärlden under kongressen.
Per-Åke Westerlunds inledande punkt om världsperspektiv kom att fokusera stort på revolutionen i Egypten. Den politiska fonden utgjordes av diktatorn Mubarak som med valfusk och repression hållit sig fast vid makten i över 30 år och som varit USA:s närmaste allierade i regio­nen.

En kamrat som kommer från Je­men och som är aktiv i Bodens partiförening beskrev den kamprörelse mot regimen som utvecklas där. Inspiration har hämtats från Egypten i de demonstrationer med hundratusentals människor som har skakat landet under de senaste dagarna.
Lina Thörnblom kommenterade situationen på Irland inför valet den 25 februari. Nyliberal politik har försatt Irland i bankrutt och EU och IMF har beviljat Irland massiva räddningspaket för att undgå en dominobrickeartad bankkollaps i Europa. Paketet villkoras mot massiva nedskärningar som drabbar de fattiga, vilket har skapat ett missnöje och en antikapitalistisk stämning i landet. Socialist Party (CWI Irland) och dess allierade inom United Left Alliance har stora förutsättningar att ta mandat i parlamentet.
Vidare beskrevs hur USA befinner sig i en fortsatt kris genom att krigen i Afghanistan och Irak skördar fortsatt ökande antal människoliv och nu har spridits även till Pakistan. På hemmaplan präglar arbetslösheten och o­säkra anställningar arbetsmarknaden samtidigt som statsskulden skenar.

Händelserna i Nordafrika och Mellanöstern, men även i krisdrabba­de europeiska länder, påminner oss om att politisk stiltje snabbt kan bytas ut mot en situation av massiv kamp. Arbetarkampen i Europa under 2010 är ett annat exempel.
Ifall politiska partier med massför­ankring kan axla ledarskapet kan sådana rörelser lösa inte bara politiska utan även ekonomiska och systematiska problem.
Sten Axelson Fisk

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!