RFSL-kongress: ”Regeringens attacker på HBT-personer diskuterades inte”

2008-03-19 14:08:38
Linn Bensryd är medlem i Rättvisepartiet Socialisterna Angered i Göteborg och en av de som tagit initiativ till kampanjen HBT-socialisterna Göteborg för en mer aktiv och kämpande HBT-rörelse. Den 8 mars deltog hon tillsammans med 140 personer på RFSL ungdoms kongress i Linköping.

– Frågan som diskuterades mest var om man ska använda ordet feminism eller queerfeminism i stadgarna.
– Personligen tycker jag att man borde ha lagt mer energi på att diskutera vilka strategier och kampanjer man ska driva. Högerregeringens attacker slår hårt mot HBT-personer, men detta diskuterades inte alls.

Du lämnade in ett yrkande, vad handlade det om?
– Det handlade om behovet av en mer aktiv och kämpande HBT-rörelse. RFSL och dess ungdomsförbund borde stå längst fram i kampleden för HBT-rättigheter. Man kan inte lita på att politiker och det politiska etablissemanget ska föra ens talan. Det är våra rättigheter och måste vara vår kamp.

Vilka är de viktigaste frågorna idag?
– Det handlar om att bryta heteronormen. Man utgår idag från att alla är hetero tills man säger något annat. Vi möter detta i skolan, i vården, i media och samhället. Alla som arbetar med ungdomar på skola och fritid borde utbildas i HBT-kompetens. För att detta ska vara möjligt måste det till mer resurser till skolan och ett stopp på nedskärningar. Därför borde HBT-rörelsen och RFSL delta i kampen mot nedskärningar och för mer resurser. Samma sak gäller vården.
– Nedskärningar drabbar HBT-personer och även här skulle personalen behöva utbildas i HBT-kompetens. Så RFSL måste delta i kampen mot privatiseringar för mer resurser till vården.

Finns det fler frågor som RFSL borde ta kamp i?
– Ja, inte minst så borde de vara en frontorganisation i kampen mot nazism och det nazistiska våldet, men så är inte fallet. Det nazistiska våldet ökar och det våld som sker mot HBT-personer står nazister för den största delen av.
– Därför borde det vara en självklarhet för HBT-rörelsen att delta i demonstrationer och blockader mot nazisterna. Detta var något som HBT-socialisterna och Rättvisepartiet Socialisterna delade ut omkring 100 flygblad om under RFSL-kongressen.

Vad är nästa steg för HBT-socialisterna i Göteborg?
– Vi vill återknyta kampen till HBT-rörelsen. Hur många vet att Pride föddes ur Stonewallrevolten i New York 1969, då HBT-personer för första gången slog tillbaka polisens trakasserier? Men idag är Pride mer ett jippo än en kampdag.
– HBT-socialisterna vill väcka HBT-rörelsen och återknyta dess traditioner. Våra medlemmar som är med i RFSL kommer att göra allt för att få med dem i kampen men inte vänta på att de tar den. Nästa steg är att vi kommer delta på HBT GBG, som är en festival i Göteborg.
– Det är våra rättigheter och alltså våran kamp, avslutar Linn.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!