”Ring politikerna!”

2008-05-21 17:24:03
Distriktssköterskan Lena Engman står strejkvakt utanför Tegs hälsocentral:
– Strejken är väldigt utdragen. Jag tycker fackledningen borde ha tagit ut många fler från början. Nu sliter vi hårt. Det är tufft den tid vi är inne och jobbar.
– Vi får ett stort stöd från allmän­heten, både då man står strejkvakt och från de patienter vi tar hand om. Problemet är att vi inte får stöd från kommun- och ­landstingspolitikerna, fortsätter Lena Renman.
– En person frågade mig då jag stod strejkvakt om hur han kunde hjälpa till så att vi sköterskor skulle få upp lönen. Jag sa till honom att ringa politikerna.
Efter 18 års yrkeserfarenhet, med två ettåriga vidareutbildningar (distriktssköterska samt onkolog), har Renman 24 700 kronor i grundlön. Hon jobbar bland annat med hemsjukvård, vilken måste fungera även under strejken och därför jobbar Lena Renman 3-4 timmar per dag och strejkar därefter 2-3 timmar.
– Jag hoppas verkligen det blir ett bra utfall av strejken. Förra strejken var en besvikelse. Det får inte bli det den här gången också. Vi gör ett bra jobb och har ett stort ansvar, så vi är värda betydligt högre lön.
På många håll har det väckts ­idéer om en landsomfattande protestdag.
– Det låter som en bra idé. Det är alldeles för lite uppmärksamhet just nu i media, tycker Lena Renman.

Frank Pettersson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!