Risk för ökat våld från den extrema högern

Nazistgruppers aktivism har minskat, men det finns samtidigt tecken på att våldet kommer att öka framöver (Foto: Offensiv).

av Offensiv

Tidskriften Expo granskar och registrerar den organiserade högerextremismen och rasismen i Sverige. Expo har idag Nordens största arkiv över rasistiskt och främlingsfientligt material. Sedan 2009 ger Expo varje år ut en rapport över utvecklingen av högerextrema och rasistiska grupper, deras propaganda och aktiviteter.

Nu finns rapporten för 2023 som du kan kolla upp på expo.se under fliken rapporter. Årsrapport 2023 har fått underrubriken ”En ny våldsam generation högerextremism i tider av kris”.
Den beskriver hur de äldre organisationerna, framför allt Nordiska motståndsrörelsen (NMR), fortsätter att tappa. Efter misslyckade valkampanjer har moralen sjunkit, och aktiviteter och antalet medlemmar har minskat. Den tidigare strategin med mobiliseringar till stora utåtriktade styrkedemonstrationer ifrågasätts och är idag inte heller möjliga på samma sätt som tidigare.
Det totala antalet aktiviteter i den rasideologiska miljön sjönk från 1 791 stycken år 2022 till 1 232 förra året. Det är den lägsta aktiviteten sedan 2008 och förklaras med att den utåtriktade propagandaspridningen i 2022 års valkampanjer för NMR och Alternativ för Sverige (AFS) slutade i fiasko och demoralisering. NMR har även misslyckats i sin strategi att få tyngd och inflytande på små orter i glesbygden som i Dalarna, där partiet har sin bas. Störst andel aktiviteter har NMR utan konkurrens haft i Jönköping, vilket beror på att där finns det en grupp som fortfarande är lojal med rörelsens tidigare ”missionerande” strategi med propagandaaktiviteter, flygbladsutdelning och klistermärken som räknas som aktiviteter.

Samtidigt har kategorin ”kampförberedande aktiviteter” ökat kraftigt och utgjorde 2023 en femtedel av alla aktiviteter. Orsaken är att det nu har bildats högerextrema slagsmålsklubbar. Expo skriver: ”De säger sig vara en motvikt till en passiv digital aktivism. De paketerar våldsbejakande raskamp till en rörelse med fokus på träning, personlig utveckling och hälsa i kombination med hypermaskulina ideal och våldsromantik”.
Aktivklubb Sverige (AKS) och nätverket kring Gym XIV värvar barn och ungdomar i nedre tonåren, ofta genom TikTok, till sina grupper, först med fokus på styrke- och kampsportsträning. Ledarna och de flesta medlemmarna är i 20-årsåldern. Illegala kampsportsgalor anordnas och snart följer nazistisk indoktrinering, hat mot invandrare, vänstern, feminism, hbtqi-personer med mera. Träningen handlar i slutändan om att bli högerextrema ”krigare”.

2023 minskade antalet aktiviteter med 31 procent bland högerextrema.

Aktivklubbarnas medlemmar agerar inte öppet, utan anonymt, maskerade, med terror, misshandel och vapenvåld. De räknades 2023 till att vara aktiva i 100 kommuner och stod för 20 procent av alla aktiviteter i den rasideologiska miljön.
AKS, Gym XlV (Värmland), Tvåsaxe (Borås) och deras nätverk samarbetar och har aktiviteter tillsammans. Under förra året bedrev 25 grupper någon form av fysisk aktivism. Träning och propaganda som får sitt utlopp i trakasserier och misshandel av utsedda ”folkfiender” som flyktingar och nysvenskar, antirasister, vänstern, feminister, hbtqi-personer och alla andra som har stått upp mot högerextremism och rasism.
Gruppernas uttryck är att gå ut på jakt och en grupp, som Expo skriver om i sitt senaste nummer, kallar sig följaktligen för ”Jägarna”. Aktivklubbarna som har bildats efter inspiration från USA, är en del av och samarbetar med det internationella nätverket Active Club.

Expo varnar i en avslutande prognos för en mörk utveckling med avseende på att det är stor risk för att det högerextrema och rasistiska våldet ökar. Konkurrens råder mellan aktivklubbarna och NMR som nu också fokuserar mer på fysisk träning i ”närstrid” och skryter med att de, till skillnad från vad aktivklubbarna förmår, kan ge en gedignare nazistisk skolning. Den nye ”führern” Fredrik Vejdeland meddelade i början av 2024 att ett starkt fokus ska läggas på fysisk träning av NMR:s kvarvarande medlemmar.

EU-valet kommer att exponera högerpopulismens framfart i övriga Europa och kommer troligen att inspirera till ökad aktivitet bland högerextrema och rasistiska grupper. Gazakriget och dess följder gör att både antisemitism och islamofobi ökar i de rasistiska gruppernas hetspropaganda och våld.
Hbtqi-personer, särskilt transpersoner och svenska judar och muslimer kommer enligt årsrapporten fortsatt vara rasisternas och de högerextremas främsta måltavlor.
Offensiv anser att kampen mot rasism måste fortsätta överallt där den dyker upp! Metoderna behöver anpassas i förhållande till det rasistiska våld som utövas av aktivklubbar. Säkerhetstänk får därför en högre prioritet. Men i grunden gäller fortfarande förhållningssättet att antirasismens styrka ligger i att vi har gemensamma intressen som arbetare, gamla och unga och vi är många fler än högerextremisterna och rasisterna. Vi låter oss inte splittras. Därför ska vi tillsammans fortsätta att kämpa mot rasism och högerextremism på våra skolor, på våra arbetsplatser, i våra bostadsområden och samhällen.

I Expos årsrapport kan du även ta del av:
• Hur fungerar den rasideologiska miljön?
• Utvecklingen i de främsta högerextrema grupperna, förutom NMR och Aktivklubbar, AFS, Det fria Sverige, Nätverket.
• Listningar och konkreta beskrivningar av gruppernas aktiviteter.
• Den stora och fortgående satsningen på propaganda i egna digitala medier, på TikTok, för att nå barn och ungdomar på nätet.
• Trenderna, SD:s ambivalenta kritiska vänner inom den rasideologiska miljön.
• Nya sätt att organisera sig.
• Samarbetet med konspirationsteoretiska organisationer.
• En ny generation.
• Antistatlig extremism.
• En bilaga som listar gruppernas aktiviteter i din och landets alla kommuner.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!