Riv Fort Europas dödliga murar

av Per Olsson

De höga flyktingmurarna och att Fort Europas areal sträcker sig över flera världsdelar har inneburit att flyktvägarna har blivit ännu farligare (Foto: Wikimedia Commons).

Sedan 2015, då över en miljon flyktingar lyckades nå ett europeiskt land, har EU:s flyktingmurar blivit allt högre och dödligare. Samtidigt har antalet som tvingats fly sina hem i världen ökat till rekordmånga 68,5 miljoner människor.

Attacker mot asylrätten (antalet personer som fick asyl i EU under 2018 sjönk med nästan 40 procent jämfört med året innan) har följts av att merparten partier tagit efter de högerextremas krav och retorik. Det gäller inte minst den danska socialdemokratin som rakt av kopierat rasistiska Dansk Folkepartis politik.
I bygget av Fort Europa har EU och medlemsländerna tagit hjälp av diktaturer och miliser som exempelvis Rapid Support Force (RSF), som utgör kontrarevolutionens kärntrupp i Sudan. RSF är sedan ett par år tillbaka EU:s gränspolis i Sudan. 
RSF:s ledare och kontrarevolutionens chefsbödel i Sudan, general Mohamed Hamdan Dagalo, kallad ”Hemeti”, har vid ett flertal tillfällen medgett att ”vi arbetar på uppdrag av EU” och hotat att öppna gränserna igen om inte pengar fortsätter att strömma in.
De helvetiska villkoren i Libyens flyktingläger och att flyktingar sålts som slavar är en direkt följd av EU-politiken. För att flyktingar ska bli kvar i det sönderfallande Libyen har EU tagit hjälp av landets kustbevakning och miliser, som liksom RSF också berikar sig på människohandel, kidnappning och utpressning av flyktingar och deras familjer. 

De höga flyktingmurarna och att Fort Europas areal sträcker sig över flera världsdelar har inneburit att flyktvägarna har blivit ännu farligare. Hittills i år har Medelhavet blivit en grav för en av sex flyktingar som försökt nå Italiens kustland från ett nordafrikanskt land. 
Att EU kriminaliserat räddningsarbetet till havs har gjort Medelhavet till världens dödligaste hav att fly över. ”EU:s medlemsländer har åtagit sig att rädda liv på Medelhavet och har ett ansvar för att ta emot asylsökande och flyktingar. Vad gör de istället? Skickar tillbaka människor i desperat behov av hjälp till det land som de försöker fly ifrån. Det är groteskt”, skrev Läkare Utan Gränser i en debattartikel i februari.
EU:s flyktingmurar har drastiskt minskat antalet flyktingar som lyckats nå Europa – förra året var det endast 138 882, det lägsta antalet på fem år – och minskningen fortsätter i år trots att allt fler i världen tvingas fly sina hem på grund av krig, extrem fattigdom, förtryck och klimatförändringar. 

RS/Offensiv säger:
• Riv Fort Europas murar. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Riv upp EU:s avtal och samarbete med Afghanistan, Libyen, Sudan och Turkiet. Stoppa militariseringen av flyktingpolitiken.
• Återinför asylrätten. Nej till tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller – ja till permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening.
• Masskampanjer mot rasism och skuldbeläggning av flyktingar.
• Gemensam kamp för jobb, välfärd och bostad åt alla – låt storföretag, banker och rika betala.
• Global kamp mot imperialismens plundring och militarism – för en socialistisk värld i fred och frihet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!