Riv Fort Europas dödliga murar

Under de senaste fem åren har EU ständigt byggt nya murar och stängsel för att förhindra de som flyr undan krig, förtryck, nöd och klimatförändringar från att nå Europa (Foto: Wikimedia Commons).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

I veckan ska EU-kommissionen presentera sitt förslag till ny och än brutalare flyktingpolitik. Av det som hittills har blivit känt av förslaget framgår att målet är att ännu fler flyktingar och migranter ska hindras från att söka asyl och skydd i något EU-land. Detta ska ske genom en fortsatt upprustning av Frontex (EU:s allt mer militariserade gränspolis) i kombination med att Fort Europas yttersta utposter ökar i antal.

Ett övergripande mål är också att fler ska utvisas och utvisningsbeslut ska verkställas snabbare. ”Återvändande blir ett nyckelord och att av- och utvisningar harmoniseras inom EU”, löd Sveriges Radio Ekots sammanfattning den 18 september.
Under de senaste fem åren har EU ständigt byggt nya murar och stängsel för att förhindra de som flyr undan krig, förtryck, nöd och klimatförändringar från att nå Europa. ”Brutalitet vid gränsen är EU-politikens kärna”, skrev brittiska Economist i mars i år och tillade att inom EU är det de ”hårdföra” (högern och nationalisterna) som sätter tonen. Idag omges hela EU av samma murar som Ungerns rasistiska högerregering var först med att bygga hösten 2015.

EU:s omänskliga flyktingpolitik har gjort Medelhavet till ett dödens hav. Över 20 000 flyktingar har drunknat i Medelhavet sedan 2014. 
Den ständiga åtstramningen av flyktingpolitiken har drastiskt minskat antalet flyktingar som har lyckats nå Europa för att söka skydd och asyl – från drygt 1 miljon år 2015 till 124 000 ifjol. Under samma tid har antalet som tvingats fly sina hem i världen ökat från 63,5 miljoner till nära 80 miljoner.

EU står beredd att upprätta flera Moria-liknande läger utanför Europas gränser. 

De nya EU-murarna innebär en skärpning av den brutala politik som resulterat i att tiotusentals flyktingar hållits som fångar i läger på olika grekiska öar. Villkoren i de överfulla lägren, som har finansierats av EU, var medvetet helvetiska för att om möjligt avskräcka flyktingar från att försöka nå Europa. Och EU-pampar som kommissionens nye ordförande Ursula von der Leyen har beskrivit lägren som en ”sköld” mot flyktingar. 
Moria på ön Lesbos var  tänkt för 2 800 personer, men när det brann ner för några veckor sedan fanns närmare 13 000 personer i lägret. Moria blev Europas största flyktingläger – ett Guantanamo för flyktingar. I de nya läger som håller på att byggas upp på Lesbos är villkoren lika helvetiska, samtidigt som EU står beredd att upprätta flera Moria-liknande läger utanför Europas gränser. 

Den svenska S-MP-regeringen som har gått i bräschen för en skärpning av EU:s flyktingpolitik har efter branden vägrat att ta emot flyktingar från Moria.
Av de tio EU-länderna som har sagt sig vara beredda att ta emot flyktingar från Moria är Tyskland det land som tar emot flest. Den starka flyktingsolidariteten som ännu finns i Tyskland, i söndags genomfördes på nytt stora demonstrationer mot EU:s omänskliga flyktingpolitik runt om i Tyskland, sätter press på förbundskansler Merkel och regeringen. Men även i Tyskland har flyktingpolitiken stramats åt.
Vårt svar på EU:s nya flyktingmurar, som utgör en del av högerpolitikens och regeringarnas attacker på hemmaplan kan bara bli ett: Aktiv flyktingsolidaritet – enad kamp mot rasism och skuldbeläggning. 

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:
• Återinför asylrätten – permanenta uppehållstillstånd och rätt till  familjeåterförening.
• Töm lägren. Flyktingar ska garanteras boende och smittskydd samt rätt att få sin asylansökan omedelbart behandlad.  Ingen ska nekas rätt eller dokumentation för att kunna resa vidare till ett annat EU-land för att söka asyl och skydd.
• Stoppa utvisningarna till krig och förtryck. Riv Fort Europas dödliga murar och stängsel.
• Säkra vägar till Europa för flyktingar. Riv upp EU:s återvändaravtal och samarbete med exempelvis Libyens miliser och Erdoğans regim. Stoppa militariseringen av flyktingpolitiken och kriminaliseringen av stöd- och räddningsinsatser.
• Masskampanjer mot rasism och skuldbeläggning av flyktingar.
• Gemensam kamp för jobb, välfärd och bostad åt alla – låt storföretag, banker och rika betala.
• Global kamp mot imperialismens plundring  – för en socialistisk värld i fred och frihet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!