Riv Fort Europas dödliga murar

Foto: Tim Lüddemann / Flickr CC.

Av Per Olsson // Artikel i Offensiv

I EU-valet råder en bedövande tystnad om Fort Europa och dess dödliga murar. Detta trots att 2023 blev det dödligaste året för flyktingar till havs i Europa sedan 2016. Mer än 3 000 människor på flykt drunknade i Medelhavet och hittills i år har Medelhavet blivit en grav för minst 800 människor som har försökt nå Europa. I avsaknad av säkra, lagliga flyktvägar till Europa tvingas flyktingar välja den centrala Medelhavsvägen, som är den farligaste.

”Men för många är Medelhavet bara sista delen av en redan farlig resa. Nästan alla som försöker korsa Medelhavet passerar genom Libyen, där flyktingar, migranter och asylsökande är utsatta för våld och övergrepp som kidnappning, tortyr, utpressning och tvångsarbete” (Läkare Utan Gränser den 22 juni 2023).

Libyens krigsherrar och miliser har länge ingått i den snabbt växande legoknektsarmé som EU har byggt upp för att bevaka Fort Europas yttre utposter. Efter EU:s uppgörelse med Tunisiens rasistiska regering förra året ingår även tunisiska trupper i denna legoknektsarmé mot flyktingar liksom trupper från enväldet i Mauretanien.

I början av året fick Egyptens diktatur ett stödpaket på motsvarande närmare 80 miljarder kronor från EU för att stoppa flyktingar. Avtalet med Egypten hade samma innehåll som de avtal som EU har slutit med exempelvis Tunisien och Mauretanien: Stoppa flyktingar och ignorera övergrepp.

I en ny rapport från Lighthouse Report (ett globalt journalistnätverk) konstateras det att: ”Europa (EU) stöder, finansierar och är direkt involverat i hemliga operationer i nordafrikanska länder för att dumpa tiotusentals svarta människor i öknen eller avlägsna områden varje år för att hindra dem från att komma till EU. I en årslång utredning tillsammans med El Pais, Washington Post, Enass, Der Spiegel, IrpiMedia, ARD, Inkyfada och Le Monde avslöjar vi att EU medvetet finansierar och i vissa fall är direkt inblandat i systematisk rasprofilering, internering och utvisning av svarta i minst tre nordafrikanska länder (Lighthouse Report den 21 maj).

EU:s nya migrationspakt förstärker denna rasistiska och dödliga politik. Migrationspakten sätter det som finns kvar av asylrätten ur spel. EU:s nya pakt mot flyktingar innebär vidare ytterligare en upprustning av EU:s gränspolis och att tröskeln ska sänkas för vilket land som ska anses vara ”säkert” att utvisas till. Pakten institutionaliserar upprättande så kallade mottagningscentra (”hotspots”), som idag finns på öar utanför Grekland för att hindra flyktingar från att söka skydd och asyl i EU-länder.

Samtidigt som EU:s flyktingmurar blir allt högre och längre, EU:s gränsmurar och stängsel sträcker sig just nu över 2 000 kilometer, kriminaliseras stöd och hjälp till flyktingar. Förra året bestraffades minst 117 personer i EU för att de agerade i solidaritet med flyktingar. EU-politiken, som också inkluderar bygget av maritima murar, har en särskild udd mot räddningsinsatser till havs.

Nästa steg i denna omänskliga flyktingpolitik är att flytta asylprocessen till ett land utanför EU. Italiens högerregering har redan börjat bygga två mottagningscenter i icke-EU-landet Albanien där flyktingarna ska hållas i förvar medan asylansökningarna behandlas.

Socialistisk Alternativ och Offensiv säger:

• Riv Fort Europas dödliga murar och stängsel.

• Återinför asylrätten – permanenta uppehållstillstånd och rätt till familjeåterförening.

• Stoppa utvisningarna till krig och förtryck, och direktavvisningar vid gränserna.

• Säkra vägar till Europa för flyktingar. Skrota EU:s nya migrationspakt och riv upp de avtal som har slutits med exempelvis Libyens miliser och Egyptens diktatur. Stoppa militariseringen av flyktingpolitiken samt kriminaliseringen av stöd till flyktingar, hjälp- och räddningsinsatser.

• Masskampanjer mot rasism och skuldbeläggning av flyktingar.

• Gemensam kamp för jobb, välfärd och bostad åt alla – låt storföretag, banker och rika betala.

• Global kamp mot imperialismens plundring – för en socialistisk värld i fred och frihet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!