Riv Tidöavtalet

Fyra demonstrationer är annonserade till den 15 april mot de blåbrunas Tidöavtal – förhoppningsvis blir det fler (Foto: Natalia Medina).

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Lördagen den 15 april blir det demonstrationer under parollen Riv Tidöavtalet. Attackerna på mångfalden, asyl- och klimatpolitiken samt solidariteten haglar från Tidöpartierna (regeringen plus SD), så ett sånt här tillfälle till samling och motstånd är helt lägligt.

Angreppen sker över ett brett spektrum. Medan SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt säger till Svenska Dagbladet att partiet inte bara vill stoppa utbyggnaden av all ny vindkraft, utan också skrota den som redan finns, säger den migrationspolitiska talespersonen Ludvig Aspling till TV4 att de vill lägga ner institutet för mänskliga rättigheter och dra ner på bidragen till arbetet mot rasism och diskriminering. Asplings motivering är att det inte är ett så stort problem med rasism och diskriminering i Sverige, det är mest något som media pratar om.
Frågorna hänger ihop. Nationalismen gör SD blinda för att se hotet mot klimatet – som kräver ett globalt synsätt. Ett globalt synsätt krävs också för att förstå behovet av skydd för människor som flyr från krig och förtryck. Istället för solidaritet blåser SD upp rasismen mot de skyddssökande. Ju mer som SD omfamnas av övriga högerpartier, desto grövre blir rasismen.

Kalla fakta har avslöjat SD:aren Mattias Karlssons manifest, som är späckat av konspirationsteorier om ”folkutbyte” (att den svenska befolkningen byts ut mot ”muslimer”) och att Sverige i tiotals år har varit ett vänsterradikalt experiment som hotar den västerländska civilisationen. Detta manifest stöds av en stiftelse som har fått ett gratis kontor av SD. Massterrorister som Anders Behring Breivik inspireras av just sådana idéer.
Mer och mer av dessa farliga åsikter verkställs nu av regeringen. Efter allt prat om att ”hjälpa flyktingarna på plats” var ett av de första besluten att sänka taket för antalet kvotflyktingar som Sverige ska ta emot – de som har utsetts direkt av FN:s organ UNHCR på plats att vara skyddsbehövande – från 5 000 till 900 per år.
För att underlätta arbetet med att riva upp och ompröva alla permanenta uppehållstillstånd sparkas Migrationsverkets vd Mikael Ribbenvik, efter att SD:s Björn Söder kallade honom för ”asylaktivist”. Carin Jämtin sparkas från biståndsorganet SIDA, samtidigt som biståndsbudgeten har skurits ned med 7,3 miljarder kronor.
Och som bekant mer än halveras anslagen till skydd för värdefull natur och utrotningshotade arter. Avskyn mot ”skydd” är här starkare än vurmen för det ”traditionella”.

Avskyn mot ”skydd” är här starkare än vurmen för det ”traditionella”.

Bakom uppmaningen Riv Tidöavtalet står nätverket Nu är det nog, Ensamkommandes Förbund, Afro­svenskarnas Forum för Rättvisa, Attention i Skåne, Föreningen Hjärta, Medmänniskor på Riksbron, Jordens Vänner Malmö-Lund, Läkare mot rasism, Extinction Rebellion Sverige och Ingen människa är illegal.
Utöver krav kring ovan nämnda frågor fördömer de utvisningar grundande på ”bristande vandel”, visitationszoner, nedskärningar i kommuner och regioner, angiverisystemet, stöd till fossilindustrin, attackerna på kurder för ett Natomedlemskap samt mycket mer.
Målet om ett fossilfritt, klimaträttvist samhälle i fred och solidaritet finns med i insamlingen Riv Tidöavtalet, som just nu har 1 152 namn. Även om dessa krav ännu tydligare hade kunnat kopplats till krav mot det ekonomiska systemet, där företagens makt behöver brytas för att verkligen kunna bygga rättvisa och solidaritet, är initiativet en bra start.
Fyra demonstrationer är annonserade till den 15 april – förhoppningsvis blir det fler. Både namninsamlingen och demonstrationerna skulle behöva mer spridning, så alla som känner oro för den växande rasismen och nationalismen uppmanas att agera.

Demonstrationer den 15 april
Malå: Kl 11.00 på torget
Örebro: Kl 14.00 på Våghustorget
Strömstad: Kl 12.00 vid Ankaret
Stockholm: Kl 12.00, start Norra Bantorget


”Migrationsverket och regeringen vill utvisa så många som möjligt”

Muhammad Ali, ordförande för Ensamkommandes förbund.

Muhammad Ali, ordförande för Ensamkommandes förbund, berättar om hur Tidöavtalet slår mot flyktingar och asylsökande.

Varför tycker du att Tidöavtalet måste rivas?
– Över en halv miljon människor väntar i vårdköer. Psykisk ohälsa är en hel pandemi för sig, men det pratas inte om det. Men Tidöpartierna anser att problemen kan lösas om man drar in folks rätt till tolk eller genom att förbjuda papperslösa att få vård.
– De vill stänga Sverige, men de tänker inte på de cirka 50 000 som lämnar Sverige varje år. Färre och färre skaffar barn, och vi behöver att folk kommer hit och bo här för att samhället inte ska kollapsa.
– Erfarenheten visar att inte alla vill bo här. Sverige var berett att ta emot cirka 250 000 från Ukraina, men bara cirka 50 000 kom och av dem var det endast omkring 30 000 som ville förnya sitt tillstånd hos Migrationsverket. Det är brist på arbetskraft och regeringen vill utvisa svensktalande, utbildade och arbetsvilliga unga. Tidöavtalet innebär att man tvingar människor att lämna landet, drar in biståndet, pushar Sverige till ett angiverisamhälle, samt massövervakning som inskränker människors integritet och rätten till privatliv.

Hur är situationen för ensamkommande nu?
– Många får avslag och pushas till papperslöshet medan det inte går att utvisa dem till deras hemländer. Ett par tusen utbildade, svensktalande och arbetsvilliga unga som har fått tillfälliga uppehållstillstånd tack vare gymnasielagen riskerar att bli av med det livet de har skaffat sig och utvisas till Afghanistan då Migrationsverket och regeringen har för avsikt att utvisa så många som möjligt.
– Många unga befinner sig i en komplex utsatthet. De har blivit traumatiserade av den långa och rättsosäkra asylprocessen, och befinner sig fortfarande i ovisshet. De har hamnat på gatorna, i drogberoende, hemlöshet, kriminalitet, arbetslöshet (för att de inte får jobba) samt dragit på sig många fysiska och psykiska besvär.
– Många lider, och det är synd att de inte längre räknas som en människa i vårt land.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!