”Rör inte ungdomsgården Reactor i Husby”

2018-10-31 11:13:39

foto: Stockholms stad
Ungdomshuset måste få vara kvar – lyssna på ungdomarna!

Det har ett tag gått lösa rykten om planer på en flytt av ungdomsgården Reactor i Husby upp till Husby Centrum, där vissa kommunala verksamheter ska placeras ut i det snart renoverade gamla Husby träff. Men beskedet till det 40-tal oroliga ungdomar, både killar och tjejer, som tagit sig till stadsdelsnämndens möte om att beslutet redan var fattat slog ned som en bomb.

Diskussionen gick fortfarande varm utanför mötet förra torsdagen när Offensiv kom dit precis då den öppna frågestunden just hade avslutats.
– Varför pratade ni inte med oss först? hade ungdomarna frågat politikerna.
Ännu mer upprörda blev både Reactors ungdomar och andra mötesbesökare när det visade sig att ett beslut hade fattats i september utan att det hade diskuterats i förväg med vare sig ungdomarna, gårdens personal eller ens stadsdelsnämndens politiker.
– Så här får det helt enkelt inte gå till, rör inte vår ungdomsgård, gick eftersnacket om denna kupp bakom ryggen på alla berörda under den valmånad när stora ansträngningar gjordes för att peppa förortens folk om värdet av demokrati och rösträtt.

Enligt Kerstin Gustavsson Figueras på Nyhetsbyrån Järva var den enda formuleringen i beslutet en kort mening under punkten ”Tertialrapport 2 för 2018”, där det står att ”nämnden uppdrar åt stadsdelsdirektören att för nämndens räkning godkänna lokalanpassningar”. Och detta utan att ungdomsgården ens nämns.
De politiker som reagerade starkast mot skandalen var miljöpartisten Tomas Beer och vänsterpartisten Niklas Thorén, medan en av S-politikerna efteråt mumlade om att de heller inget visste men hoppades att ”det kanske kunde bli bra ändå”.

Det behövdes inte någon längre diskussion efter mötet för att slå fast att detta inte är sista ordet. På gemensamt initiativ av några ungdomar och mig för Norra Järva Stadsdelsråd beslutades också på stående fot att inbjuda till ett stormöte i Folkets Husby denna torsdag (den 1 november) för att diskutera vad som kan göras för att ändra beslutet. En av många närvarande somaliska kvinnor samlade också snabbt in ett dussintal namn på närvarande mammor som också ville vara med.
Enligt Nyhetsbyrån Järva hade bara stadsdelsdirektören Ulla Thors­lund försvarat förvaltningens förslag, som lett till beslutet om nämnda mening i tertialrapporten.
– Vi ska inte stänga Reactor, utan flytta. Lokalerna i ungdomshuset är dåliga och ingen vill reparera. Polisen tycker att det är stökigt där och att det är en illa vald plats. De nya lokalerna ska anpassas, hade hon hävdat – argument som knappast gick hem.
– Våra ungdomar behöver rörelse och inte sitta på kontor, upprepade en av mammorna vad hon sagt på mötet.

En av initiativtagarna till stormötet är 21-årige Youness Agharbi som under flera år liksom ännu hans lillebror har hört till gårdens besökare. Han misstänker att flytten kan vara ett sätt att tillgodose polisens önskemål om bättre kontroll på ungdomarna i centrum, där också kameror har koll på allt och alla, men underkänner argumentet.
– Ungdomsgården har länge hjälpt mig och andra ungdomar att slippa hänga i Husby Centrum och chilla.
Till saken hör att inget knark har hittats i lokalerna. Han behöver heller inte lång tid för att förklara att Reactor med en flytt till mindre kontorslokaler och en stängning av dagens ungdomshus förlorar både det nyss upprustade gymmet, dansrummet, kampsportslokalen, musikstudion och den nära anknytningen till Kvarnbackas fotbollsplan, basketplan och löparbana – verksamheter som knappast ryms i gamla Husby träffs lokaler.
Inte minst obehagligt upplevs detta av de fler och fler tjejer som umgås och dansar på Reactor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!