Rösta alternativ 1 i folkomröstningen

Kommer storpotäterna att lyssna på folkomröstningens dom? (Foto: RS Luleå).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

På torsdag har förtidsröstningen i folkomröstningen om skolan börjat i Luleå.

Liv Shange Moyo, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i kommunfullmäktige, säger:
– Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar alla lulebor att rösta på alternativ 1 – att avbryta nedläggningar och centraliseringar i skolan och istället ta fram en ny utvecklingsplan där barnens behov står i centrum. Ett starkt budskap i folkomröstningen stärker alla som kämpar mot nedskärningar i välfärden.

Med bara dagar kvar till folkomröstningsdagen den 8 november är Socialdemokraternas och Moderaternas styre i kommunen skakat. Kommunalrådet Lenita Ericson har hoppat av efter interna strider och det dröjde till kl 21.49 dagen före budgetkommunfullmäktige innan de två partierna kunde presentera en gemensam budget – ett (1) A4 utan rubrik och undertecknare med några fattiga floskler på, och fortsatta nedskärningar (”effektiviseringar”). 
Med all rätt tvingades kommunfullmäktigemötet till en bordläggning (uppskjutning) av ärendet, så att ledamöterna kunde få tid att reflektera över det som bara blev ”en tumme” till budget. 
Allt tyder på att S, M och centraliserings- och nedskärningspolitiken får en rejäl motgång i folkomröstningen. Socialdemokraterna försöker in i det sista vända opinionen med en ”sossar på stan”-satsning i centrum och stadsdelar. Frågan är dock om de får ut några ”fotsoldater” i motvinden. Om de skulle lyckas mobilisera kan effekten också bli motsatt – att lulebor på grund av deras impopularitet provoceras att proteströsta mot dem.

– Socialdemokraternas sista hopp är hopplöshet och deras egen paralysering – att människor tror att deras röst inte gör någon skillnad eller att nedläggningarna fallit i glömska när S inte fattat några beslut om skolans framtid under det senaste året. Ett lågt valdeltagande är alltså det ”bästa” de kan hoppas på, säger Liv Shange Moyo och fortsätter:
– En stark majoritet för alternativ 1 med många röstande kommer inte bara vara ett stort huvudbry för Socialdemokraterna och Moderaterna. Den andra höger-alliansen (bestående av Centern, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sjukvårdspartiet), som visserligen stödjer alternativ 1 i folkomröstningen, har inte heller någon lösning på kommunens ekonomiska utmaningar förutom nedskärningar och privatiseringar. 
– Oavsett vem som styr efter valet 2022 innebär en stark röst för alternativ 1 att nya nedskärningsplaner försvåras. Istället kan folkomröstningen bli start på en verklig rörelse underifrån för en välfärd efter behov, utan vinstintressen, där omfördelning från storföretag och banker till välfärd och löner blir ett viktigt krav.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!