Röster från lärarnas demonstration

Av Arne Johansson och Katja Raetz // Artikel i Offensiv

Sanna Olsson är mellanstadielärare i Stockholm samt skyddsombud och arbetsplatsombud.

Varför demonstrerar du idag?

– Därför att alla barn har rätt till en bra skola. Lärarna ska finnas för barnen och behöver ha tid att planera sina lektioner. Det är därför jag är fackligt aktiv också. Jag ser mina kollegor som gråter för att de inte hinner med alla sina uppgifter.

– Nu försvinner speciallärarna också. I Stockholm finns det en tillgångslista, vilket betyder att lärare inte blir uppsagda men ska få en ny placering. Just nu är det 49 lärare och förskollärare på denna lista, vilket betyder att det är 49 tjänster som har dragits ner. Detta inkluderar inte elevassistenter, de har ofta allmän visstidsanställning och är de första som har tagits bort.

– Nedskärningar hänger ihop med finansieringen. Nationellt kräver Sveriges lärare fyra miljarder kronor extra till skolan. Samtidigt ser vi att närmare fem miljarder kronor i vinster gjordes av friskolor. Det är problemet med friskolesystemet och därför är vi också emot marknadsskolan. Hela skolsystemet behöver göras om. Vi behöver en behovsstyrd skola och kräver att elevpengen skrotas. – Vi har hållit på med effektiviseringar under så många år, nu går det inte längre. Elevgrupperna ökar på gymnasier. På grundskolan har man slagit ihop grupper och tagit bort halvklasser. Eleverna får ingen möjlighet att lära i mindre grupper. Stockholm stad ska satsa mer på särskilda undervisningsgrupper, vilket vi tycker är bra men det räcker inte.

– Marknadsskolekampanjen kommer att fortsätta hela året. Vi har precis fått ett nytt avtal som är ettårigt. Jag är inte nöjd med det avtalet, vi skulle behöva reglering för för- och efterarbete. Men det är bara ett år, inför nästa avtalsrörelse är reglering den viktigaste frågan.

– Vi behöver ha en kämpande fackförening. Sveriges lärare Stockholm har drivit flera aktioner under det senaste året och har också skrivit många debattartiklar, och det kommer vi att fortsätta med.

Det är dags för de privata skolkoncernerna att darra! (Foto: Arne Johansson)

Offensiv träffade i samband med lördagens lärardemonstration i Fatbursparken några av de sju lärare på Sveriges största privata skolföretag Academedia som för sju år sedan var beredda att högljutt och envist trotsa sina arbetsgivare och riskera sina karriärer genom att starta föreningen Elevintresse före Vinstintresse.
Detta var också något som efter försök till utköp, som de vägrade att gå med på, kostade några av dem omplaceringar för att röja dem ur vägen.
– Vad du än gör, dra inte in elever, minns den idag pensionerade läraren Göran Drougge att han fick höra när allt fler elever anslöt sig.
Academedia var mest av allt var rädda för att en organisering av elever och föräldrar skulle kosta dem skolpengar.
Att Sveriges fackligt organiserade lärare äntligen har enats bakom bestämda krav på stopp för marknadsskolan är något som Göran Drougge, Magnus Ekblom och Emma Olofsson hälsar med djup tillfredsställelse. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!