Röster från strejkvakterna

2008-05-28 16:51:03
Utanför Frölunda specialistsjukhus står sjuksköterskorna Monika Ström och Susanna Lebenhed strejkvakt. Under intervjuns gång stannade folk flera gånger för att visa sitt stöd.
– Att vi strejkar gör vi ju också som ett långsiktigt ansvarstagande. Vi måste göra det här nu för att folk ska utbilda sig till vårdarbeten i framtiden, säger Monika Ström:
– Nu har vi sponsrat vården färdigt.

Hur är förväntningarna runt avtalet?
– Vi förväntar oss att det ska hända något. En del inom förbundet har ju nästan givit revolutionära tolkningar av strejken, men vi hoppas först och främst att vi får igenom de krav vi ställt nu. Vi vill ha ett tydligt avtal, som inte ska kunna tolkas på flera olika sätt, säger Susanna Lebenhed.
Kim Holmstedt

Johanna Burström och Anne Lindahl jobbar som sjuksköterskor på Sunderby sjukhus och visar att den höga kampviljan håller i sig.

Tror ni att ni får igenom kraven?
– Det första kravet var ju redan för lågt. Så vi får absolut inte backa från det, säger Johanna Burström.
– Vi hör ju ingenting om vilka bud som läggs nu. Men i morgon är det kongress, om det inte tar beslut där fortsätter nog strejken länge till.

Har ni möjlighet att påverka era kongressombud?
– Vi försöker stötta dem så de inte viker sig. Vi har ett strejkcafé där vi träffar kongressombuden, så de vet att vi är beredda att fortsätta strejka, säger Johanna Burström.
Karin Wallmark

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!