Röster från verkligheten

2006-05-17 15:08:53
Diskussionen med eleverna och enkätundersökningen bekräftar bilden av sexuella trakasserier som en fråga som elever och hela skolor måste kämpa emot.

Det är slutsatsen av Elevkampanjens nio lektioner mot sexuella trakasserier och parallellt med detta lektioner mot rasismen.
Vi har varit på Bagarmossens skola i flera år. Det har skett en förbättring. Eleverna är nöjda med att lärarna ingriper och med skolan som helhet. Den enda påtagliga bristen är att många tyckte att skolsyster är där alldeles för sällan.

Skolmarknad

Skolan är utsatt för den bisarra situationen i Stockholm där skolorna utgör aktörer på en marknad och konkurrerar om eleverna. Skolan har fått ett oförtjänt dåligt ”förorts-rykte”. Därav förlorar skolan hela tiden i elevunderlag och tvingas till besparingar.

Horstämpling

Sexuella trakasserier finns utbrett på alla skolor, även på Bagarmossens skola, vilket framgår nedan. Några elever berättade om horstämpling, att tjejer som har haft sex blivit kallade horor och att tidigare flickvänner till ens pojkvän kallat en för hora, medan killar som har sex och flickvänner får förhöjd status.
Det är också tydligt att tjejer kallas vid sitt könsorgan och hora (i bemärkelsen lösaktig) medan killar tilltalas som bög (ickemacho) på ett negativt sätt.
I jämförelse med tidigare undersökningar är det färre olika negativt laddade ord som uppges.

Elin Gauffin

Resultat från enkäten på Bagarmossens skola:
Förekommer det sexuella trakasserier på din skola?
Ja 35 st 60%
Vet inte 14 st 24%
Nej 10 st 16%
Totalt: 59 svar (blandat åk 7,8 och 9).<>

Ordet förekommer:
Hora: 31 stycken; Fitta: 12 st; Bög: 30 stycken; Kuk: 3 st

Andra tilltal: Blondie, bimbo, bitch, slyna, slampa, fjortis, homosexuell, rövknullare, minikuk, bajsbarn, mobboffer, cp, tönt, idiot, nörd, arabdjävel.

Av de som uppgivit att det inte förekommer sexuella trakasserier eller att de inte vet, så har ändå 10 uppgivit att orden "hora" och "bög" med flera är tilltalsord på skolan. Det kan dels bero på att man inte ser det som trakasserier och också att man är så van att man inte reagerar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!