RÖTTER – Kulturfestivalen till minne av Walter Medina 2021

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Varje år arrangerar den svenska grenen av det socialistiska konstkollektivet BadArt en kulturfestival till minne av Walter Medina, så även i år.

Den 8 juli 1973 mördades Walter av polisen i diktaturens Uruguay, 16 år gammal, medan han skrev “CONSULTA POPULAR” (folkomröstning) på en vägg. Walter var politiskt aktiv, skrev poesi och spelade teater. 
För att hedra hans minne tog Natalia Medina initiativ till festivalen för 8 år sedan, en chans att ge det konstnärliga uttrycket en plats i kampen och ge kampen en röst genom konsten. 

Rock Lipponen.

Årets tema är Rötter, vilket kan tolkas på massor av olika sätt: som i ursprung, kultur, historia, familj, språk, matsuveränitet, med mera. 
Festivalen är delvis digital, med bilder och videor som läggs upp kontinuerligt i Facebook-eventet (RÖTTER – Kulturfestivalen till minne av Walter Medina) och på instagram (@kulturfestival_minne_av_medina) mellan den 8 och 11 juli.
Den fysiska delen av festivalen hålls utanför Cyklopen i Högdalen i Stockholm på söndag den 11 juli från klockan 13:00.

En av deltagarna är Rock Lipponen som kommer att ställa ut en skulptur på festivalen. 
– I mitt skapande blandar och varierar jag ofta olika tekniker och medium. Konsten är för mig ett sätt att uttrycka mig själv och få fram budskap och berättelser. Flera av mina verk speglar dessutom min identitet som en ung transperson, berättar Rock.

Saraí Álvarez och Rossana Mercado-Rojas.

Även Saraí Álvarez (Yo La Negra) och Rossana Mercado-Rojas, två konstnärer från Chile och Peru, kommer att ställa ut. 
– Det är av stor betydelse att konsten är tillgänglig för alla, att vi tillsammans skapar våra offentliga rum. Vi samarbetar tillsammans med andra konstnärer och aktivister från Latinamerika och Sverige, säger de.

Festivalen kommer att bjuda på alla möjliga sorters konst, poesi, performance, musik, och mycket mer. Varmt välkomna!

Digitalt: 8-11 juli via Facebook och Instagram
FB-event: RÖTTER – Kulturfestivalen till minne av Walter Medina
Instagram: @kulturfestival_minne_av_medina
Fysiskt: 11 juli från kl 13.00, Cyklopen, Magelungsvägen 170, Högdalen

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!