RS budgetförslag utgår från behoven

Liv Shange Moyo (RS) pläderar för att kämpa för resurserna som behövs (Foto: Jonas Brännberg).

av RS Luleå // Artikel i Offensiv

Tisdag den 22 november beslutade Luleå kommunfullmäktige om kommunens budget för 2023 och plan för 2024 och 2025. 

–Vår budget är en programförklaring. Vår budget handlar om att utgå från behoven och kämpa för resurserna som behövs, sade Liv Shange Moyo när hon presenterades Rättvisepartiet Socialisternas budgetförslag.
Liv gick igenom den kris som finns i välfärden, medan det inte finns någon kris för de rika.
– Bara under kvartal två gjorde storbankerna vinster på 33 miljarder kronor.

Från den borgerliga oppositionen kändes det som mycket de lade fram gammal skåpmat, med privatisering av äldreomsorgen (LOV) och annan kommunal verksamhet, sänka skatten, sälja ut gemensamma tillgångar som kommunala bolag – så att de rika ska bli ännu rikare.
Efter valet har en ny majoritet formats av Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. I deras gemensamma budget är de flesta rubrikerna inte så mycket att ifrågasätta: till exempel välfärd, hållbarhet, demokrati och landsbygd.
I verkligheten är det tyvärr i stort samma politik som förr med fortsatta nedskärningar. Det sker just nu framförallt när vård, skola och så vidare inte får full kompensation för prisökningarna. 

Nina Berggård från V säger att kommunen nu omsluts av en varm rödgrön filt av socialism. Det skulle kunna vara så men är det inte. Inte när försörjningsstödet inte räknas upp med inflationen. Inte när hemlösa inte får plats på härbärge för att de inte är skrivna i Luleå. Inte när vi sett en lavin av ökad våld mot kvinnor.  Luleå skulle kunna var en motkraft mot detta men tyvärr ser vi inte det i S, V och MP:s budget, sade Liv Shange Moyo.
– Enligt underlaget från kommunen fattas till exempel 5,7 miljoner kronor i socialnämnden på grund av höjda kostnader. S, V och MP lägger till 4 miljoner kronor och säger att det ska bli en ”kvalitetshöjning”. Hur ska det gå till? När pengarna räcker till mindre än förr? sade Jonas Brännberg från Rättvisepartiet Socialisterna och visade att det är samma sak i Kultur- och fritidsnämnden och Stadsbyggnadsnämnden.

Det behövs verklig kursändring – inte bara hanka sig fram. Välfärd och klimat behöver verklig förändring. Det är därför Rättvisepartiet Socialisterna har föreslagit:
• 200 nya undersköterskor inklusive betald utbildning för att kunna få bättre kvalitet och bättre arbetsmiljö – vi vill få bort scheman bort med 12-timmarspass, delade turer och varannan helgs arbete. Med dessa resurser kan vi också gå mot 6 timmars arbetsdag/30 timmars arbetsvecka.
• Vi vill höja försörjningsstödet med inflationen.
• Vi tar krafttag mot skuggpandemin med våld mot kvinnor och visar hur kommunen kan var en motkraft mot sexism, rasism och hbtq-fobi som följer i spåren av extremhögerns framfart.
• Vi halverar avgiften på kollektivtrafiken och bygger ut fossilfritt snabbare. Majoriteten föreslår gratis kollektivtrafik för unga på sommaren. Det är bra men det är att ta ett myrkliv när det behövs en gasells språng.

– Arbetarrörelsen framgångar har byggt på att man kämpar för en annan ordning.  Det behövs en ny giv – en ny grön giv är allt viktigare. Att acceptera status quo är förödande för välfärden och klimatet, sade Jonas Brännberg.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!