RS – ett kämpande alternativ

2006-09-05 22:58:16
– Vart tog kvinnokampen i valet vägen?, frågade sig Karin Wallmark som toppar Rättvisepartiet Socialisternas landstingsvalsedel då hon med Vägra Kallas Hora demonstrerade utanför Luleå kommunfullmäktige den 30 augusti.

Demonstrationen ville backa upp en motion från RS om temadagar på alla kommunala arbetsplatser mot sexuella trakasserier och mot mäns våld mot kvinnor. Dessutom måste kvinnors röster i valkampanjen höjas.

Vägra Kallas Hora

– Av den här valkampanjen kan man lära sig att aldrig lita på politiker som bara kallar sig feminister när det passar. Förut kallade de sig feminister för att bli populära, men sedan blev de rädda att folk skulle ta dem på orden och verkligen börja driva kvinnokamp. Så nu håller de stora partierna tyst om kvinnofrågor, men det gör inte vi. Situationen för tjejer och kvinnor är fortfarande lika allvarlig.
Karin fick medhåll av elever från Östra skolan. De är själva med i Elevkampanjens Vägra Kallas Hora-grupp som haft lektioner på skolan. Efter allt arbete på skolorna är det dags att arbetsplatserna tar efter.
– Var sjätte kvinna trakasseras varje år på jobbet, sade kommunfullmäktigeledamot Jonas Brännberg i megafonen innan han gick upp på mötet för att försvara RS motion.
– Antalet polisanmälningar om våld mot kvinnor var förra året återigen rekordstort, 24 000. Det ökar även här i Luleå.
Antalet anmälda våldtäkter har mer än fördubblats. Det sprider rädsla och osäkerhet. Då måste kommunen reagera.
Protesten hjälpte dock inte den här gången. Alla andra partier röstade emot motionen, och media ignorerade oss och vägrade alltså att släppa in lite kvinnokamp. Motiveringen från de andra partierna var att det arbete som motionen efterlyser redan görs. Det är samma motivering som användes för att avslå ytterligare en RS-motion som i våras krävde temadagar på alla skolor, temadagar som även skulle innehålla självförsvarsutbildning.

Var tredje tjej drabbas

Två dagar senare slog verkligheten upp i ansiktet på kommunalrådet Karl Petersen (s), när tjejjouren presenterade en enkätundersökning gjord bland 1 500 gymnasieelever (projektet Meos). Var tredje tjej har uppgivit att de utsatts för någon form av sexualiserat våld, 15 procent har blivit våldtagna och 10 procent har utsatts för psykisk misshandel i parförhållanden.
– Jag är chockerad, sade Petersen.
Men istället för att skämmas över att socialdemokraterna och vänsterpartiet har skurit bort kamratstödjarna i skolan och att det finns en enda skolpsykolog på 2 879 gymnasieelever, försökte han undergräva undersökningen genom att säga att det första som måste göras är att kontrollera siffrorna.
– Siffrorna stämmer överens med den verklighet vi möter, svarar Karin Wallmark. Frågan är vad man ska göra åt det.
– Ung Vänster har efterlyst självförsvar i skolorna. Då borde alla ungvänstrare rösta på Rättvisepartiet Socialisterna för vi har ju lagt ett sådant förslag i fullmäktige – som alla partier inklusive vänsterpartiet röstade emot.
Under tiden går arbetet vidare med att själva hålla Vägra Kallas Hora-lektioner och få fackligt aktiva att utbilda sig om kamp mot sexuella trakasserier och mäns våld.

Kurser i självförsvar

Det finns emellertid exempel där kampen fått bredare genomslagskraft. Som svar på en våldtäkt som skedde på Husbybadet (Stockholm) i mars i år arrangerade Rättvisepartiet Socialisterna och Elevkampanjen/Vägra Kallas Hora omedelbart en demonstration. Flera andra föreningar deltog och en grupp elever började jobba vidare med frågan.
Rättvisepartiet Socialisterna skrev ett medborgarförslag som stadsdelsnämnden faktiskt delvis biföll. Så under hösten kommer badet och skolorna att ordna självförsvarsutbildning för tjejerna i stadsdelen och temaveckor för alla elever mot sexuella trakasserier på alla årskurs 6- till 9-skolor.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!