RS i Umeå: Stödjer kommunledningen de vårdanställda?

2008-04-23 14:36:22
En enkel fråga till Lennart Holmlund (s), kommunstyrelsens ordförande, angående sjuksköterskornas avtalsrörelse.
Rättvisepartiet Socialisterna ger allt sitt stöd till Vårdförbundets krav på högre löner och beslutet att gå i strejk. En framgångsrik strejk kan visa vägen för andra löntagare som kräver högre löner.
Precis som det sägs i det gräsrotsupprop som har startats i Västerås är det hög tid för sjuksköterskor och andra vårdanställda att sluta vara snälla, och istället ta strid för en uppvärdering av de absurt låga löner som många anställda inom kvinnodominerade yrken har. Det krav som ställs i uppropet är 5 000 kronor i höjda ingångslöner samt 5 000 kronor i högre löner för alla. Detta borde vara hela förbundets krav.

Stort överskott i SKL

Att Sveriges Kommuner och Landsting, som förra året hade ett gemensamt överskott på 25,2 miljarder kronor, inte tillmötesgår sjuksköterskornas rättfärdiga krav är under all kritik.
Även Umeå kommun hade ett rekordstort överskott på 157 miljoner kronor 2007. Det finns pengar. Därför borde kommunen tillmötesgå kravet på höjda löner.
Jag vill fråga:
Vad skulle det kosta för kommunen att tillgodose kravet på 5 000 kronor för sjuksköterskorna samt ev andra medlemmar i Vårdförbundet som är anställda av kommunen?
Är du beredd att tillmötesgå detta krav?
Ingrid Eriksson
kommunfullmäktigeledamot
Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!