RS i valet: Rusta upp förorterna

2006-07-28 13:48:43
Rättvisepartiet Socialisterna ställer upp i Göteborgs kommunval som det enda kämpande socialistiska alternativet.
För alla som har ockuperat vårdcentraler, bekämpat nedskärningar och privatiseringar, demonstrerat mot rasism, strejkat mot krig eller tagit kamp för Flyktingamnesti är Rättvisepartiet Socialisterna (RS) det självklara alternativet i valet i september.

Rättvisepartiet Socialisterna ställer inte upp i valet med löften om att vi fixar allt, vi ställer upp i valet för att visa vilken sorts kamp som behövs för att stoppa den nyliberala nedskärningspolitiken. 

Rädda vården

Mest kända är Rättvisepartiet Socialisterna i Göteborgg för för kampen för att rädda Hammarkullens vårdcentral.
RS var avgörande för kampen genom att organisera demonstrationer, blockader, debatter, ockupationer, en lokal proteststrejk och två skolstrejker. Vid aktionerna deltog över 400 Hammarkullebor och kampen inspirerade andra stadsdelar att kämpa för sina vårdcentraler.
”En avsomnad protestgrupp HARM (Hammarkullen Reser Motstånd) fick nytt liv med hjälp av aktivister från Rättvisepartiet Socialisterna som organiserade demonstrationer och ockupationer” skrev tidningen Dagens Samhälle 12 maj 2005”.

Stoppa rasismen

RS kopplar samman kampen mot nedskärningar med kampen mot rasism och nazism. Vi har länge pekat på att nazist- och rasistpartier försöker dra vinning av det missnöje som finns.
I Göteborg kallade exempelvis nazistiska nationaldemokraterna till demonstration 2004, med polisens tillåtelse, under parollen ”vård eller invandrare”. Men med bara en dags varsel lyckades RS, Nätverket Mot Rasism och andra antirasister den 27 mars anordna en blockad med 1 800 personer som stoppade nazisternas marsch.
I mitten av maj samma år arrangerade unga RS-medlemmar i Floda tillsammans med Elevkampanjen en skolstrejk med 400 elever mot nazistvåldet.
Kampen mot rasism kan inte tas på allvar om man inte samtidigt kräver återinförd asylrätt.

Stoppa våldet mot kvinnor

Verklig jämlikhet mellan män och kvinnor kräver kamp för socialism.
I Frölunda och Angered har RS drivit en lång kampanj för att stoppa mäns våld mot kvinnor. På 8 mars är det bara RS som har demonstrerat ute i förorterna.
I år genomfördes en demonstration i Angered där över 5 000 namn skulle lämnas över till politikerna med krav på bättre tillgång till skyddat boende för utsatta kvinnor, ingen av de lokala politikerna dök upp. Så intresserade och seriösa var de.
I april tog medlemmar i RS initiativ till ett möte mot gängbildning och bötning som samlade 70 personer i Hammarkullen.
Gäng och våld föds när samhället inte kan ge unga en plats där de kan känna sig trygga. För att stoppa gängbildning och kriminalitet krävs det att man ser till problemets orsak som är fattigdom, utanförskap och segregering.

Förortsuppror

Det krävs mer resurser till skolan och fritidsverksamhet.
RS arbetar för ett förortsuppror mot klassklyftor och segregering samt för en upprustning av förorterna.
En röst på Rättvisepartiet Socialisterna är en röst på kamp för ett rättvisare Göteborg och en röst för uppbygget av ett nytt arbetarparti som sätter människors behov före vinstintresse.

Kristofer Lundberg

Rättvisepartiet Socialisterna står för:
• Rusta upp skola, vård och förorter
• Stoppa rasismen – Återinför asylrätten
• Stoppa mäns våld mot kvinnor
• Bostad åt alla – 13 000 nya bostäder
• Arbete åt alla – riktiga jobb och en lön att leva på

RS-kandidater i Göteborg

Patrik Hooghwinkel, industriarbetare:
– Vi kräver pengarna tillbaka, de svenska storföretagen gör en vinst på 400 miljarder med en aktieutdelning på 170 miljarder. Ett fåtal får ta del av vinsterna från arbetarnas obetalda arbete.

Sanaz Mohamadian – arbetslös:
– Löneklyftorna ökar medan storföretagen gör allt större vinster. Det är verkligen dags för en satsning för höjda löner. Vi kräver en höjd minimilön till 17 000 i månaden med en lönetrappa till minst 22 000.

Selam Aksüngür, fackklubbsordförande Transport:
– Det behövs kamp för demokratiska och kämpande fackföreningar. Facken ska inte ge sitt stöd till s eller andra nedskärningspartier.

Nina Svensson, industriarbetare:
– Det behöver byggas upp ett nytt arbetarparti fritt från pampar och karriärister. RS ställer upp med kandidater på arbetarlön och som lever som sina väljare.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!