RS i Västerbottens landstingsval : Fler vårdplatser och 1 000 nya anställda

2006-07-28 16:39:47
Fler vårdplatser och 1 000 nya vårdanställda. Det är Rättvisepartiet Socialisternas (RS) huvudkrav i Västerbottens landstingsval.

Västerbottens landsting har idag ca 4 000 färre anställda jämfört med 1992. Nedskärningarna på personal och vårdplatser sedan 1990-talet är grunden till de flesta problem för personal och patienter.
RS viktigaste uppgift i landstinget skulle vara att kämpa för att återskapa 1 000 nya vårdjobb. Vårt krav skulle bl a möjliggöra en kraftig upprustning på vårdcentralerna.
Får RS bestämma blir landstingsskatten oförändrad. För att få till stånd en satsning på vården vill vi ta initiativ till en kamp för en omfördelning av samhällets totala resurser.
En stor del i landstingets försämrade ekonomi ligger i att staten minskat statsbidragen till landstingen. Detta har riksdagspartierna genomfört för att finansiera gynnsammare villkor för storföretag och högavlönade. Vi vill vända på denna omfördelning. Till exempel skulle de 170 miljarder som aktieägarna fick i utdelning bara i år göra mer nytta inom vården! En sådan kamplinje kräver att vi vinner en majoritet och är kopplat till bygget av ett nytt arbetarparti och en kämpande fackföreningsrörelse.
Sjukhuset i Lycksele måste få vara kvar – i offentlig regi. En privatisering riskerar att slå bl a mot personalens arbetsvillkor.

Verklig vårdsatsning

En satsning på vården betyder en satsning på höjda löner samt fler fasta tjänster. Ingen ska ha en lägre ingångslön än 17 000 kr/mån, och alla ska en slutlön på minst 22 000. Det behövs betydligt fler vårdplatser inom psykiatrin.
Sedan 1992 har antalet vårdplatser i Sverige inom psykiatrins slutenvård minskat från 12 000 till 4 000! Stängningen av psykiatrins slutenvårdsplatser i Lycksele har ökat trycket i Skellefteå och Umeå. Samtidigt har den psykiska ohälsan ökat markant.

Visat i handling

RS har i handling visat sig vara beredd att tillsammans med personal och brukare kämpa för att försvara vård och omsorg. Några exempel: då landstingsledningen år 2004 tog bort 24 vårdplatser på Geriatriken. År 2002 deltog vi i den framgångsrika kampen för att rädda Ersboda äldrevårdscentra. Under år 2004 samlade vi in 9 000 namn i protest mot landstingets nedskärningspaket på 250 miljoner.
Ingen av våra fullmäktigeledamöter, varken i kommun eller landsting någonsin röstat för en nedskärning. Inget annat parti kan säga detsamma.

Frank Pettersson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!