RS Luleå: Kultur och fritid för alla!

Kulturutövare ska ha rimligt betalt och få möjlighet att utvecklas som konstnärer. Det skriver Rättvisepartiet Socialisterna Luleå i sitt valmanifest. Här är avsnittet om kultur och fritid:

För kommunledningen är kulturlivet till för krogarna och hotellen, och elitidrotten prioriteras före bredden. Det syntes på festivalen Luleå Live där krogarna bestämde utbudet och tog inkomsterna, medan kommunen stod för notan. Ett annat exempel är att Luleå Hockey getts kontrollen över Coop Arena och därmed styr verksamheten efter elitlagens behov, på andra föreningars bekostnad.

Kulturen måste bli en naturlig del av kommunens verksamhet, då kan kulturutövare också få rimligt betalt och utvecklas som konstnärer. Det behövs ett kommunalt kulturråd med direkt inflytande över kulturens del i vår livsmiljö: evenemang, gestaltning o s v. Ett råd där olika grupper, föreningar och institutioner inom konst, litteratur, musik med mera representeras demokratiskt.

RS röstade för att bygga Hertsö badhus – det behövs för simkunnigheten, folkhälsan och för social rättvisa!

RS kämpar för:

  • Kulturutövare måste kunna leva. Inför MU-avtalet för konstnärer.
  • 1 % av investering till konstnärlig utsmyckning – inga undantag!
  • Kommunalt arvoderat kulturråd.
  • Ja till Hertsö badhus, rusta Råneå och Gammelstads badhus. Utomhusbassäng i sörbyarna. Gratis simskola.
  • Nej till höjda avgifter, till exempel spåravgift på Ormberget
  • Meröppet på kommunala fritidsanläggningar, uppmuntra spontanidrott!
  • Drogfria fritidsgårdar/mötesplatser för alla åldrar. Fältassistenter för ungas trygghet.■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!