RS/Offensivs uttalande om: Butiksbränderna i Södertälje

2009-03-05 10:33:04
Bränderna mot de stora livsmedelsaffärerna i Södertälje gav ledarsidorna i flera dagstidningar chansen att skriva om ”vän­sterterrorism”. Men varken polisen eller Svensk Handel tror att de allvarliga attentaten var politiska.
”Det finns inget politiskt budskap bakom bränderna i mataffärerna i Södertälje. Den slutsatsen drar Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel, efter att ha pratat med poli- sen. Också polisen tillbakavisar att det skulle handla om politiska attentat” rapporterade svd.se.
Två stora mataffärer, ICA och Willys, förstördes helt, liksom flera mindre affärer i närheten. Dagen efter var tidningarna ful­la av rapporter om att attentaten utförts av nätverket Global Intifada. För några år sedan tog ett nätverk med det namnet på sig ansvaret för bombattentat mot bilar som tillhörde Rysslands, Danmarks och Polens ambassader, på grund av krigen i Tjetjenien och Irak.
Men denna gång finns det skäl att tvivla på att det skulle finnas politiska motiv för bränderna. ”Varför skulle en politisk gruppering slå till enbart i Södertälje?”, frågar t ex Dick Malmlund i Svensk Handel. Däremot har det funnits andra hot ”av ekonomisk karaktär” mot affärerna, troligen från kriminella grupper. Tidsinställda brandbomber som detonerade på fyra platser samtidigt tyder på att det handlar om en avancerad aktion.

Misstankarna mot Global Intifada sägs i media bero på att affärerna sålde amerikanska varor. Men det gör ju snart sagt varje butik. Dessutom finns det i så fall betydligt tydligare mål­tavlor, som t ex McDonald’s.
Även om det hemlighetsfulla nätverket Global Intifada inte är ansvarigt, utnyttjas det nu för att slå mot all möjlig vänster. En ”expert på vänsterextremistisk terrorism” – en Folkpartipolitiker som heter Anders Bergman – påstår i Sydsvenska Dagbladet att Global Intifada kan tänkas ”bränna ner Baltiska Hal- len” i Malmö under Davis Cup-matchen mot Israel kommande helg. Även Paulina Neuding på Svenska Dagbladets ledarsida verkar glädjas åt att få göra den långsökta kopplingen mellan Södertäljedåden och Stoppa Matchen. Hon skriver också ”Precis som flera andra vänsterextrema grupper, Afa är kanske det mest slående exemplet, hymlar Global Intifada med andra ord inte om sin inställning till våld.”
Men vad vi vet är inte heller Svenska Dagbladets ledarsida precis främmande för extremt militärt våld, t ex i Irak.

Rättvisepartiet Socialisterna fördömer bombdåden, som inte har nånting med vänster- eller socialistisk politik att göra. Butiksanställdas och kunders liv riskerades. Inte heller bomberna mot ambassadbilarna eller andra liknande terrorattentat är att bedriva ”kamp”. Förstörda byggnader och bilar ersätts av nya.
För att i grunden förändra samhället krävs demokratiska massorganisationer med ett socialistiskt program – inte hemliga, halvmilitära grupper som otåligt söker genvägar. Dess enda effekt är att de ger högern argument och en ökning av övervakning och repression.
Även om inget tyder på att just attentaten i Södertälje hade någon form av politisk bakgrund finns risken att sådan uppstår. Ansvaret ligger i så fall tungt på fackföreningar och andra stora organisationer som inte erbjuder en tydlig väg framåt.
Offensivs redaktion

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!