RS röster stoppade privat äldreomsorg!

av RS Luleå

Äldrevårdsupproret, bestående av anställda och anhöriga, kräver mer resurser och bättre arbetsvillkor, inte privatiseringar!

– Det är en otroligt tunn soppa som kokats ihop med tanke på att fyra partier står bakom motionen om privat äldreomsorg. ”Entreprenöranda, gå inte i gamla hjulspår, pragmatisk hållning, vitalisera, framåtsyftande, människan i centrum osv osv” – borgarna har inga argument utan kommer bara med floskler! I den här omröstningen förlorar de eftersom RS säger nej tillsammans med V och S. Det visar att den majoritet som röstat för en solidarisk välfärdspolitik skulle kunna få det, om det inte vore så att S i nästan alla andra frågor gör upp med Moderaterna. Det sade Rättvisepartiet Socialisternas Jonas Brännberg vid den långa debatten på Luleå kommunfullmäktige om privat äldreomsorg.

Debatten handlade om en motion av C, Kd, Lib och M om att lägga ut driften av Luleå stora nya äldreboende på Kronan på privat entreprenad. I Kommunstyrelsen bifölls motionen eftersom både Sverigedemokraterna, Sjukvårdspartiet och Miljöpartiet röstade Ja till privat äldreomsorg. I kommunfullmäktige blev dock majoriteten en annan, tack vare Rättvisepartiet Socialisternas två ledamöter.

– Det var länge sedan jag hörde ordet valfrihet så många gånger från den här talarstolen, vilket intressant med tanke på verkligheten: att bara 4 procent av de äldre gör ett aktivt val av äldreomsorg. De som däremot får väldigt stor valfrihet är det stora äldreomsorgsbolagen, ofta ägda av riskkapitalbolag, som kan välja och vraka var de ska etablera sig för att maximera vinsten, sa Jonas Bränberg och fortsatte.

– Ni påstår att lönerna kan pressas upp om det blir konkurrens. Hur kommer det då sig att lönerna i snitt är 2300 kr/mån lägre i privat äldreomsorg än offentlig? Eller att tio procent fler tvingas jobba deltid i privat äldreomsorg? Eller att tio fler har tillfälliga anställningar?

– 7 av 10 största vård och omsorgskoncernerna ägs av riskkapitalbolag. Capios avkastning var 15 procent av investerat kapital. Hur gör de vinsterna då? Genom att minska på kostnader för personal. 9 av 32 hemtjänstföretag i Haninge skanade för något år sedan kollektivavtal.

– Förespråkarna säger: ”man kan ställa hårda kvalitetskrav”. Men resultat blir en enorm byråkratisk kontrollapparat: regler från att tandborstar ska vara märkta med namn till oräkneliga rutiner/handlingsplaner. DET blir fokus istället för personen som behöver vård och omsorg.

Socialdemokraternas nej till motionen hade väldigt skiftande argument. Högerledningen inom S, representerat av Socialnämndens ordförande Fredrik Hansson, menade att med privat äldreomsorg avhändade kommunen sig ”kontrollen över strukturomvandllingen”. Tolkat till svenska betyder det: med privat äldreomsorg blir det komplicerat att skära ned och tvinga personalen att springa snabbare!  Andra socialdemokratiska ledamöter med facklig bakgrund pekade precis som RS på vinstintresset och de värre arbetsvillkoren i privat välfärd – ord som kommunalrådet Niklas Nordström aldrig skulle ta i sin mun.

– Vad äldre vill ha i omsorgen är flexibilitet – att kunna påverka innehållet i omsorgen, kontinuitet och att personalen ska ha tid för dem. Förutsättningar för att ge detta är mycket bättre i offentlig omsorg, även om det behövs mycket mer resurser än vad som finns idag, sade Jonas Brännberg.

– Det behövs stora ändringar i äldreomsorgen. Mer resurser men också ett helt annat inflytande för personalen. Men för att göra dessa ändringar behövs offentligt finaniserad äldresomsorg i offentlig regi, sade Robert Lundqvist, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.

Lyssna på debatten! i mediespelaren nedan eller vi länken här. RS inlägg:
12m:35s Jonas Brännberg visar på katastrofala fakta kring privat äldreomsorg.
37:10 Jonas Brännberg om bristen på argument och S höger-svek mot sina väljare
1:01:38 Robert Lundqvist om behovet av ökat personalinflytande
1:03:25 Jonas Brännberg besvarar vårdföretagens propaganda om hur bra privat vård är


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!