RS socialistiska budget för Luleå kommun

RS tar alltid kampen för en socialistisk politik – på gator och torg, fullmäktigen och överallt. Här bild från tidigare KF-möte i Luleå innan pandemin, när vi protesterade mot ”Framtidens skola”.

av Liv Shange Moyo // Artikel i Offensiv

Trots ökade statsbidrag beslutar kommun efter kommun nu i november om nya nedskärningsbudgetar. Så även när Luleå kommunfullmäktige debatterade strategisk plan och budget den 23 november – med en viktig skillnad: i Luleå fördes ett socialistiskt alternativ fram, via Rättvisepartiet Socialisternas (RS) två mandat i fullmäktige.
Rättvisepartiet Socialisternas budgetförslag skiljer sig från övriga partiers genom att utgå från behoven och uppmana till kamp för resurserna som behövs för att satsa på att uppfylla dem. 

I RS budgetförslag ingår självklart att stoppa stordriftsomstruktureringen ”Framtidens skola” i sin helhet, att kommunen redan 2021 öppnar förskolorna i Ängesbyn och Karlsvik plus skolorna i Vitå, Svartöstan och Kyrkbyn, medan en verklig dialog påbörjas för att ta fram den nya utvecklingsplan som 22 000 lulebor har röstat för.
RS vill också satsa på arbetsmiljön med 15, 20 respektive 25 miljoner kronor (under budgetens tre år) för att öka personaltätheten i förskola, skola och fritids.
Samma sak i äldrevården, där vi föreslår ett projekt för att lägga om till sex timmars arbetsdag med bibehållen lön, en stor ökning av personalen, en fast vikariepool och schemaläggning ”på golvet”. 
Att satsa på personalen, som överväldigande är kvinnor, är i grunden också en jämställdhetsfråga – att stärka kvinnliga arbetare på jobbet hjälper till att stärka dem i samhället och i privatlivet. 
RS föreslår också utbildningssatsningar mot sexism och hbtq+­-förtyck främst för unga. 

En central del av RS budget handlar om att kommunen måste ta klimatkrisen på allvar – omställningen behövs nu. Därför föreslår vi bland mycket annat och med en koldioxidbudget som verktyg att utsläppen minskar med minst 15 procent per år, billigare och på sikt gratis kollektivtrafik, att öka användningen av biogas i både bussar och privatbilar, och ett projekt för att närodla ekologisk mat.
Budgeten som antogs av S och M slår tillfälligt av på takten i ”effektiviseringarna”, genom att kravet på 2 procent överskott sänks till 1 respektive 1,5 procent år 2021 och 2022 för att sedan återgå till budgetfundamentalismens dogma. 
Luleå kommun har i år fått 155 miljoner kronor i extra ”corona-statsbidrag”, men pengar läggs på hög istället för att användas för att på allvar fylla de många hålen i verksamheten.

RS vägrar acceptera budgetramar som inte har plats för verklighetens behov och vår budget vägrar alla nedskärningar på verksamheten. 
Istället visar RS förslag hur kommunen skulle kunna bryta med nedrustningen av välfärden, dels genom att spara på ett helt annat sätt – på de styrande politikernas förmåner, representation, konsulter och andra elitistiska och meningslösa utgifter och via satsningar få igen i lägre sjukskrivningar, mer bussresande – och dels genom kamp för de mycket större resurser som behövs. 
Därför bygger RS budget på en kampanj för ökade statsbidrag. Luleå kommun skulle behöva 300 miljoner kronor mer i statsbidrag för att kunna genomföra det vi föreslår år 2023. Det kan jämföras med att kommunen skulle haft 354 miljoner mer att röra sig med om statsbidragen hade legat kvar på samma nivå som år 1980.

Behovet av det välfärdsuppror som RS uppmanar till har aldrig varit större.
Coronakrisen har också belyst vilka det är som är samhällsbärande och får hjulen att rulla.
Tillsammans har vi också en enorm kraft. Om vi går samman mot dagens orättvisor kan ett annat, jämlikt, hållbart och socialistiskt samhälle byggas.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!