RS ställer fackliga krav på kommunala bolag

Artikeln från 2014.

av RS Luleå // Artikel i Offensiv

Socialdemokraternas förvandling till ett borgerligt parti syns inte bara i nedskärningar och privatiseringar i de kommuner där de styr. Även i de kommunala bolagen styrs verksamhet för att maximera vinst, medan till exempel fackliga rättigheter och klimatåtgärder får stå tillbaka. 
– Våra förslag om stärkta fackliga rättigheter och klimatåtgärder i ägardirektiven till de kommunala bolagen har konsekvent avslagits av S tillsammans med SD och de traditionella borgerliga partierna, säger Jonas Brännberg, vikarierande gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Luleå kommunfullmäktige.

Starka fackliga rättigheter är en fråga om vettiga villkor för de som arbetar, inklusive säkerhet på jobbet. Det går inte en vecka utan att vi får höra talas om fusk, bedrägerier och anställda som jobbar med orimliga och farliga villkor. Det dör i snitt en person varannan vecka i jobbet. 
Privatiseringar, outsourcing med oändliga underleverantörskedjor och bemanningsföretag är några faktorer. Dessa hänger i sin tur ihop med korta, osäkra anställningar som klart ökar risken för olyckor och död.
– För att så långt det är möjligt undvika problem av detta slag borde Luleå kommun se till att både de egna bolagen förstås, men även deras leverantörer, har rimliga villkor. Säkerhet, arbetstider och löner ska inte vara sådant man tummar på, vare sig i samhället i stort eller det kommunen ansvarar för, säger Robert Lundqvist, kommunfullmäktigeledamot för RS.

Offensiv har tidigare skrivit om attacker på fackliga rättigheter i bolag ägda av kommunen, såsom Lumire (före detta Luleå Renhållning) och stuveribolaget Shorelink. 
Därför lade vi på senaste kommunfullmäktige följande ändringsförslag i ägardirektiven till de kommunala bolagen: 
”Företag som ägs av Luleå kommun ska verka för god arbetsmiljö och starka rättigheter för de anställda. Därför ger Luleå kommun följande ägardirektiv: 
Kommunala bolag ska teckna kollektivavtal för sin bransch/branscher, och kräva kollektivavtal för underleverantörer.
Kommunala bolags företagspolicy ska inkludera att bolaget ska underlätta facklig organisering på arbetsplatsen. 
Kommunala bolag ska bedriva sin verksamhet till så stor omfattning som möjligt i egen regi.
Kommunala bolag ska sträva efter att minimera tillfälliga anställningar till förmån för tillsvidareanställningar.”

– Att Socialdemokraterna avslog sådana grundläggande förslag är väldigt avslöjande, säger Robert Lundqvist, och fortsätter: 
– Rättvisepartiet Socialisterna föreslog även att lokaltrafikens fordonsflotta ska vara fossilfri inom fem år, men kommunledningen vill vänta till 2030 av ekonomiska skäl – en tid som vi inte har. Även förslag från Vänsterpartiet som vi också stödde om att Luleå Energi ska installera solpaneler på kommunala byggnader avslogs.
– Hur kommunens bolag styrs avslöjar tydligt vilket perspektiv man har: en företagsägares vinstperspektiv eller behoven hos arbetare, samhället och miljön och klimatet? Rättvisepartiet Socialisterna tar kampen för det senare, och då blir det tydligt att Socialdemokraterna står på andra sidan barrikaderna, tillsammans med Sverigedemokraterna och alla andra högerpartier, avslutar Jonas Brännberg.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!