RS-stöd till vårdstrejken på 1 maj

2008-05-07 13:21:48
”Jag jobbar själv som sjuksköterska och vi har strejkat i två veckor nu. Kampen gäller inte bara sköterskor utan även barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor.
Bakgrunden till strejken är att vi haft en dålig löneutveckling de senaste åren.
Den dåliga utvecklingen är en del i hela nedskärningspolitiken på offentliga sektorn och vården samt att det är ett kvinnodominerat yrke, men det beror också på misstag från fackets sida.
Våra motståndare, arbetsgivarna, är SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. I spetsen för deras förhandligar står en moderat politiker som heter Ingela Gardner Sundström, som också är kommunalråd i Österåker.
De politiker som anklagar oss för att vara samhällsfarliga och oansvariga är samma personer som skurit ned inom vården de senaste årtiondena. Bara under 2000-talet har en tredjedel av vårdplatserna inom äldresjukvården försvunnit. Var fanns pratet om samhällsfarlighet då?
Dessutom; om det är så att det är en samhällsfara om vi inte går till jobbet en dag, då visar det hur viktigt vårt jobb är, och vi borde få betalt därefter!
Hur som helst har arbetsgivarnas smutskastningar inte lyckats. Stödet för strejken är stort bland allmänheten.

Det är också sällan en lönerörelse har präglats av så många gräsrotsrevolter. Faktum var också att vår förbundsledning ville acceptera medlarnas sista bud, men de blev nedröstade av delegaterna på Vårdförbundets extrakongress.
Ett gräsrotsinitiativ heter ’Löneupproret 2008’. De kräver bland annat 5 000 kronor i löneökning. Betydligt mer än Vårdförbundets ganska blygsamma krav. De har också drivit kampanj för massuppsägningar om vi inte får igenom våra lönekrav. Med inspiration från Finland, där sjuksköterskorna vann en stor seger efter hot om massuppsägningar.

Men hur ska då strejken vinnas? Visst är det så att vår strejk har stort stöd bland allmänheten. Detta stöd måste förvandlas till något aktivt för att sätta press på arbetsgivarna. En strejk i offentlig sektor är lite speciell, då den inte sätter ekonomisk press på arbetsgivaren på samma sätt som i till exempel industrin. Opinionen är jätteviktig.
De fackförbundsledningar som inte stödjer vår strejk går i otakt med opinionen bland allmänheten och bland sina egna medlemmar. Politiker och facktoppar är oroliga för att en framgång för oss kan inspirera till mer lönekamp. Framgångar har en förmåga att smitta av sig.
Jag vill uppmana er som står här och lyssnar att stödja oss. Ni som står här är säkert många av er med i något fack där ni närmaste dagarna kan ta upp frågan om att göra ett stöduttalande för vår strejk. Ta också upp om att hjälpa till att mobilisera stöd till våra demonstrationer och manifestationer.

Vi i Rättvispartiet Socialisterna är socialister. Med det menar vi att vi tycker att de resurser som idag finns i storföretag och banker ska styras demokratiskt av arbetarna. Det skulle ge möjligheter att utveckla ekonomin på ett sådant sätt att vi har råd med en bra sjukvård och skäliga löner för dem som jobbar där. Det skulle också ge möjlighet att utveckla en miljövänlig produktion, något som är nödvändigt för hela vår planets framtida existens.”


Per Johanssons tal på 1 maj i Sundsvall (Vänstertåget).
Han arbetar som sjuksköterska på avd 98, Rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!