RS:are blev tvåa i Citys ”Årets Stockholmare”

2007-01-24 13:14:54
Joel Eriksson och Mattias Bernhardsson, två medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna, kom på andra plats i valet till Årets Stockholmare i tidningen Stockholm City. De fick 18 procent av rösterna, efter astronauten Christer Fuglesang som fick 60 procent. Offensiv har träffat Joel Eriksson.

Hur känns det?
– Det känns helt okej. Det har varit en otrolig uppståndelse kring Fuglesang, så det är inte konstigt att han vann. Jag är glad att vi i alla fall fick 18 procent. Jag känner mig tacksam för alla röster vi fått.

Hur blev ni nominerade till Årets Stockholmare?
– Vi ingrep och fångade en misstänkt våldtäktsman i Jordbro. Vi vann under vår månad med stora siffror mot bland annat kungen.

Vilka reaktioner har ni fått?
– Vänner och bekanta har tyckt det var otroligt kul. Det känns ju stort som nyinflyttad stockholmare att bli nominerad till Årets Stockholmare. Det var ju inte så oväntat att Fuglesang skulle vinna, och jag är glad över att komma på andra plats. (Vad självupptagen jag låter!)

Hur ska ni gå vidare med kampen mot våldtäkter?
– Det är en bra fråga. Det är ett stort problem som kommer att kräva stora insatser. De flesta våldtäkter sker inte i en mörk park i en förort, utan i hemmet. Vi kommer att kämpa för fler åtgärder och ökade resurser till kriscentrum och kvinnojourer. Mattias blev invald i Haninge kommunfullmäktige några månader efter att vi valdes till Månadens Stockholmare. Där kommer vi att driva på i de här frågorna. Vägra Kallas Hora-kampanjen kommer att fortsätta på skolorna. En höjdpunkt kommer att vara Internationella kvinnodagen den 8 mars.

Vad tycker du om Christer Fuglesang?
– Ingen kommentar.

Vilken är den viktigaste politiska frågan i Haninge just nu?
– Situationen för de kommunalt anställda, som har drabbats av hårda nedskärningar under 15 års tid. Nu behövs en upprättelse och ett rejält lönepåslag på minst 1 500 kronor, minimilön på minst 18 000 och en rejäl lönetrappa.

Är det något mer du vill tillägga?
– Det är kul att 18 procent av de som röstade gjorde det på ett par socialister.
Sebastian Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!