Rusta upp förorterna

2006-12-09 23:05:06
Kristofer Lundberg och Patrik Hoogwinkel i Rättvisepartiet Socialisterna Hammarkullen har tagit initiativ till en film- och diskussionskväll med ungdomarna i området för att prata om hur man kan stoppa bötning och gängrekryteringen i förorterna.

De kontaktade Nabila, som jobbar på ungdomsgården Mixgården, som också tyckte idén var bra. Mötet kommer att hållas i Mixgårdens lokaler och bostadsbolaget kommer informera alla boende i Hammarkullen om mötet. Offensiv har talat med Kristofer, Patrik och Nabila.

Vad tycker du om initiativet?
– Det var bra för att det behövs mer sånt här. Sen måste man fortsätta jobba kontinuerligt och ge ungdomar ett alternativ istället för gäng och droger, säger Nabila Abdul Fattah.

Varför togs det här initiativet?
– Den senaste tiden har det varit mycket skriverier i media om gängrekrytering och problem med bötning i Göteborgs skolor. Media överdriver samtidigt som de inte ger något svar på hur det problem som faktiskt finns kan stoppas, menar Patrik Hoogwinkel.

Hur kan man stoppa bötning och gängbildningen?
– När politikerna talar om problem med gängbildning så ropar de på fler poliser. Men det är inte att angripa roten i problemet, som är fattigdom, utanförskap och segregering. Samtidigt är det hycklande när det är politikerna själva som är direkt ansvariga för den situation som har skapats i förorterna. Nedskärningarna inom skolan och utarmningen av våra förorter är en av orsakerna. Vad som behövs för att stoppa bötningen är mer resurser till skolan – inte polisen. För att stoppa gängrekryteringen krävs en upprustning av förorterna, säger Kristofer Lundberg.

Upprustning vad menar du då?
– Ta till exempel Hammarkullen, här har nedskärningarna avlöst varandra. Vårdcentral, bankomat, kassaservice, posten, allt detta är borta och skolorna drabbas av köpstopp och nedskärningar medan biblioteket har kraftigt försämrade öppettider. Försämringarna skapar ett område där ungdomar inte mår bra. Detta måste vända, vi kräver pengarna tillbaka, avslutar Kristofer.

Mikael Bernardini

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!